Vill du förhindra att det bildas kondens på fönstren? Upptäck här några tips som kan hjälpa dig

av Titti Carlberg

15 November 2021

Vill du förhindra att det bildas kondens på fönstren? Upptäck här några tips som kan hjälpa dig
Advertisement

Kondens är ett naturfenomen som uppstår när varm luft kommer i kontakt med kalla ytor, vilket sker på fönster när det är kallt ute, och är en mycket vanligt i fuktiga hus. Det händer ännu oftare när vi lagar mat, duschar eller hänger tvätt inomhus.

Alla de där vattendropparna som glider nerför fönstret och spegeln lämnar inte bara de irriterande spåren av kalkavlagringar, utan är det tydliga beviset på att luften i rummet är mättad av fukt. I extrema fall bildas även kondens på väggar (särskilt de som är täckta av majolika), och i det långa loppet kan detta gynna uppkomsten av mögel, med åtföljande problem för vår hälsa. Det finns ett antal användbara tips som följer nedan som kan hjälpa dig att lindra problemet.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • En snabb och enkel teknik att använda, närhelst du behöver ta bort vatten från fönster och speglar är att skrapa bort det med en fönsterskrapa och sedan använda en handduk eller en trasa för att absorbera alla vattenströmmar som vi skapas. Om möjligt är det uppenbarligen en stor hjälp att använda avfuktare, och de är särskit viktiga i sovrummet, badrummet och köket.
  • När du lagar mat och inte kan ha fönstret öppet eftersom det är för kallt eller regnigt ute, se då till att använda spisfläkten. Men om den inte fungerar som den ska, använd då alltid lämpliga lock för kastruller, och ha fönstret öppet lite på glänt. Det är en liten men användbar hjälp.
  • Ett gör-det-själv-medel som kan hjälpa till i små utrymmen där problemet inte är så illa är att använda skålar med bordssalt, som absorberar vatten naturligt. Ännu bättre är att skapa en avfuktare av en delad flaska, vars topp vänds upp och ner så att toppen står nedåt. Fyll bara på med grovsalt.
  • Inte bara i köket utan även i badrummet när vi duschar ska vi i själva verket ha fönstret öppet lite grann, eller öppna det direkt efter duschen. Dörren ska i så fall hållas stängd för att undvika drag: visserligen skapas mindre ström som ventilerar rummet, men man undviker också att den fuktiga luften hamnar i de andra rummen.
  • Man bör också se till att temperaturen i sitt hem är enhetlig i alla rum, det hjälper till att undvika de temperaturer som gör att det känns fuktigare i ett rum. Men om det finns ett rum som inte behövs värmas upp eftersom det sällan används, så bör det hållas stängt när det är kallt för att behålla den konstanta temperaturen.
  • Som en mer hållbar lösning kan du överväga att installera effektiva ventilationssystem, med kraftfulla fläktar (särskilt i badrummet och i köket) som verkligen kan driva ut fukt, och isolerar ditt hem på ett bra sätt.
Advertisement