Misstagen att undvika när du inreder ett litet kök: ta reda på vilka de är och gör det bästa av det

av Titti Carlberg

11 November 2021

Misstagen att undvika när du inreder ett litet kök: ta reda på vilka de är och gör det bästa av det
Advertisement

Vi vill alla ha ett stort kök med alla slags bekvämligheter, med mycket plats för bänkskivor och så vidare. Men ibland får man nöja sig med ett litet eller ett pentry och i så fall måste man göra rätt val för att förstärka det tillgängliga utrymmet.

Hur man använder färger, hur man väljer rätt stil och även vilka föremål man ska prioritera när man monterar köksinredningen: det finns en rad vanliga misstag att undvika och råd att följa, som kan vara användbara.

Advertisement

Det kan verka trivialt, men den första regeln att ta hänsyn till är ordningen: även om detta märks i alla rum oavsett storlek är det mycket mer uppenbart i ett litet rum. Och framförallt, ju mindre utrymme det finns för att förvara och placera de olika föremålen, desto lättare och snabbare skapas kaos.

Så tänk på det när du väljer möbler och de olika redskapen, tillbehören och porslin, allt du verkligen behöver och använder regelbundet: det är faktiskt trevligt att ha grytor redo för att laga mat i och prylar för alla möjliga uppgifter men om de används väldigt sällan då måste man lägga undan dem (genom att flytta dem till ett garage, förråd eller en garderob) så att det man verkligen använder får bättre plats.

Advertisement

Mörka färger? I princip nej. Det vill säga: om det är ett enkelt kökshörn i ett större rum med en upplyst miljö under dagen och som har ett utmärkt belysningssystem för natten, så kan du våga dig på en mörk kontrastvägg eller några mörka möbler. Men det kan finnas en risk att rummet ser mindre och mörkare ut än vad det är.

Karaktär och harmoni stil: att inte ha mycket utrymme tillgängligt tvingar oss att ofta nöja oss med enkla funktionella lösningar, som dock saknar design. Det är svårare att skapa en distinkt visuell effekt med bara några få delar, men det betyder inte att det är omöjligt. När du väl står inför en kostnad för en möbel är det värt att välja en som tillfredsställer din smak, och även undvika att kombinera möbler som har gått i arv från andra hus.

Så, om du verkligen inte har något val, blir du tvungen att spapa enhetlighet och harmoni genom att välja samma färg på allt: ingen trä av olika essenser, inga lister, handtag och detaljer i olika och dåligt samordnade stilar. Även att sätta in återvunna föremål är riskabelt: i ett helt modernt och standardutrustat kök är det inte lätt att integrera till exempel en gammal byrå.

Offra inte mer än nödvändigt utrymmet på arbetytorna och diskbänken: de är faktiskt det som du använder mest i köket. Så om du måste minska på ytan för att få plats med en spis och en bänk, fundera då på hur du ska få ett matbord så nära som möjligt, eller överväg en miniö på hjul som kan flyttas vid behov. Och tänk också att ibland kan det räcka med en spis med bara två plattor: det innebär uppoffringar, men om du inte lagar stora middagar så ofta kan du ha en extra induktionsplatta redo att användas när det behövs och lämna mer plats för resten.

Utnyttja allt utrymme på väggarna, upp till taket: ovanpå möblerna kan du ibland lägga till en hylla, eller till och med två. Eller lägg till ett skåp med glasdörrar, för att inte ge ett intryck av att "stänga" utrymmet för mycket. Där kan du ställa in prydnadsföremål eller de föremål som du inte använder så ofta.

Advertisement