Tycker du att din heminredning är trist och tråkig? Prova dessa små saker för att förbättra det

av Titti Carlberg

09 November 2021

Tycker du att din heminredning är trist och tråkig? Prova dessa små saker för att förbättra det
Advertisement

Ju mer tid vi spenderar i våra hem, desto lättare kan vissa detaljer i inredningen kännas trista, eller så märker vi alla tecken på tidens gång som i förlängningen får huset att verka lite misskött. Andra gånger känns de val av design, som vi gillade för flera år sedan, eller som vi har ärvt från tidigare hyresgäster, riktigt förlegade eller slarviga. I dessa fall känner man för att börja om från början, men det är inte nödvändigtvis det enda sättet att förändra utseendet i ett rum.

Även små ingrepp, som att byta ut något eller en ad hoc-dekoration kan räcka för att skapa en helt ny atmosfär och få vårt hem att genast verka mer välskött. Kolla in några av tipsen nedan.

Advertisement

När väggen i vardagsrummet eller sovrummet ser tom och tråkig ut, eller om det finns för lite foton som hänger på ett utspritt och rörigt sätt, är en kostnad att tänka på, för en uppsättning ramar som alla har samma storlek och material, eller samordnade för att undvika röriga och obehagliga kombinationer: på ett ögonblick skapas ett bildgalleri som är är väldigt smakfullt.

Advertisement

Har du någonsin funderat på hur trappan skulle kunna förändra utseende genom att bara dekorera upphöjningen av varje trappsteg? Även om det behövs ett helt nytt material för att förändra utseende på den så håller det länge, oavsett om det är mycket spring upp och ner i den. Du kan använda självhäftande material som liknar keramikplattor, eller så kan du måla den på många olika sätt.

Prisvärda, lätta att sätta upp och tvättbara självhäftande vinylplattor är också en praktiska för att förnya väggen bakom diskbänken eller på väggen bakom handfatet i badrummet.

Det finns också färg och produkter för att förvandla köksskivor så att de ser ut som bänkskivor i marmor, och det finns ingen brist på onlineinspirationer för att använda epoxiharts som ger exempel på många olika effekter.

Mattan i vardagsrummet, salongen eller sovrummet: den stora, som upptar en stor del av golvet och delvis hamnar under möblerna som omger dem, ger omedelbart ett mer raffinerat utseende till vardagsrummet och som kanske täcker skadade ytor av golvet

Advertisement

Titta på handtagen och knopparna på dörrar och skåp: om de är slitna eller om deras färg har tråkat ut dig, men de fortfarande fungerar bra, kan du måla dem! Att göra om handtag och knoppar i vilket rum som helst är i alla fall ett litet ingrepp som har en stor effekt, ännu mer i kombination med en ommålning av dörren eller skåpet.

På engelska kallas de "Edison bulbs" och det är stora glödlampor som används utan alltför många krusiduller, hängda i elkablar som är fästa i olika typer av stöd för att skapa alla möjliga slags ljuskronor, eller till och med monterade på föremål, träbitar eller andra slags återvunna föremål för att skapa mycket originella bords- eller golvlampor.

Advertisement

Osynliga hyllor så att det ser ut som att böckerna svävar: de är mycket lätta att hitta och dekorera med en nypa magi.

Sexkantiga hyllor och speglar: det är en mycket fashionabel form, som kan kombineras för att skapa design av alla slag så att de anpassas till rummet.

Advertisement

Pampagräs: de är bland de mest populära blomdekorationerna. Fjädrarna på denna växt som i decennier har gjort sensation i många trädgårdar har återkommit i förgrunden sen en tid tillbaka. Det är torkade växter som håller i evighet, du kan till och med färga dem och de ser bra ut i alla slags vaser.

En korg (kanske gjord för hand) eller en gammal resekoffert för att förvara alla filtar som du har. De kan fungera som kistor eller konsoler som placeras i ett hörn i något av rummen eller som ett soffbord!

Har du redan utnyttjat någon av dessa idéer?

Advertisement