Lys upp din Jul med massor av gör-det-själv-ljushållare för att pynta ditt hem under högtiden

av Marika Grimaldi

05 November 2021

Lys upp din Jul med massor av gör-det-själv-ljushållare för att pynta ditt hem under högtiden
Advertisement

Även om man under resten av året inte alltid använder ljus för att pynta huset, eller åtminstone bara använder dem vid speciella tillfällen, så blir de den oundvikliga dekorationen för varje lunch eller middag när Julen anländer, och de tänds ofta t.o.m. under julhelgens normala dagar.

Och även om det generellt sett skulle räcka med ett enkelt tänt ljus som symbol, så får man på Julen lust att dekorera ljusstakarna med lite mer uppmärksamhet. Att göra dekorationer av den här typen är ett av de mest populära festpysslen, vilket ofta också resulterar i en fin presentidé. Kolla in några idéer nedan.

Advertisement

Enkla släta och höga glasvaser, eller till och med rymligare glas, bara de har en sådan här väsentlig form: de är perfekta för små ljus och värmeljus, och bara lite snöre och några pärlor räcker för att dekorera dem. De kommer även att passa som ljushållare för vintern, efter julfirandet.

Advertisement

En annan idé som kan användas hela vintern: använd vinyllim och glitter för att skapa effekten av is på kanten, med salt eller till och med vit sand på botten. Till julhelgen kan du tillsätta järnekblad, kanelstänger, torkade apelsinskivor eller några röda bär.

Pixabay

Pixabay

Pärlor, vita rosetter och en nyckel: denna glasburk målad inuti är en elegant ljushållare, och till jul kan du också använda röda eller gröna band, eller hänga ett stjärnanisfrö istället för nyckeln!

pxhere.com

pxhere.com

Nötter och torkade apelsinskivor pryder fatet runt burken. Ett rött ljus, vitt grus på botten och en fin rosett på kanten: det krävs väldigt lite för att skapa en ljushållare som denna.

En mycket väldoftande idé, med ljus placerade inuti urgröpta mandariner och dekorerade med kryddnejlika.

Advertisement

Har du shabby-chic ljusstakar i trä? Dekorera dem för julhelgen med gröna grenar och röda bär, även konstgjorda: de är en idealisk kombination, enkla och med en rustik charm.

En annan naturlig och riktigt lätt idé, som dekorerar smakfullt utan att överdriva: en träskiva av någon avskuren stam eller gren blir basen för ljus, sedan inramad av gröna blad av några barrgrenar som om det vore en girland.

Advertisement

Med en stam med mindre diameter kan du också såga en tjockare stump, och det kommer att bli en bedårande dekoration, kanske med tillägg av dekorativa figurer, som i en saga.

En stock halverad på längden, med håligheter för att föra in ljusen.

Advertisement

Och samma idé fungerar även med röda ljus, speciellt om man sedan använder mossa för att ge lite färg till det kala träet.

Även om du bara hittar en gren kan du använda en hålsåg för att skapa hållare till kortare och tjockare ljus, eller också värmeljus. Ännu bättre om du kan återskapa mossbädden med kottar och bär eller säsongens frukt istället för kronblad och blommor.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Om du vet lite hur man arbetar trä, är det en vinnande idé att ha ljushållare som dessa redo, och de skulle också vara söta som små presenter att ge bort.

Redo att dekorera med ljus?

Advertisement