Är du trött på din heminredning ? Försök att piffa upp det med några designknep

av Marika Grimaldi

31 Oktober 2021

Är du trött på din heminredning ? Försök att piffa upp det med några designknep
Advertisement

Det kan ofta hända att vi inser att ett rum som vi har vistats i under åratal har något fel på dess allmänna utseende, även fast det är snyggt och prydligt. Det kan vara placeringen av möblerna, färgen på väggarna, anonyma eller out-of-fashion gardiner: orsakerna är många, och ibland behövs inte ett radikalt ingripande för att fixa inredningen, utan bara några ad hoc-retuscheringar.

Faktum är att det finns ett antal knep som kan vara till stor hjälp för att tänka om utrymmena och ge dem ny karaktär: upptäck några av de mest användbara genom att läsa nedan.

Färger

Även om det säkraste och mest riskfria valet är vitt, med en kall underton, vilket omedelbart gör rummen öppna och ljusa, behöver det inte betyda att man inte kan nå ett harmoniskt och behagligt resultat med en kombination av olika nyanser, även med ljusa toner och starka kontraster.

Det viktiga är att begränsa dig till 3 färger i rummet, som ska fördelas enligt den berömda regeln 60-30-10: huvudfärgen (ofta den mest neutrala, som täcker väggarna) måste uppta 60% av det synliga ytor, en i kontrast, ska täcka 30 % och en ljus och livlig ton eller i alla fall som sticker ut från de andra ska användas för särskilda föremål och speciella punkter i de återstående 10 %.

Advertisement

Symmetri: ja eller nej?

Symmetri är i sig ett begrepp av balans och harmoni, men det kanske inte alltid är det bästa valet, inte ens i sovrummet där det ofta är regeln som råder: sängen i mitten, sängbord och lampor arrangerade spegelvänt. Men om du vill sätta lite extra piff, varför inte försöka flytta allt lite och skapa en liten asymmetri?

Det framstående elementet

Oavsett om det är en accentvägg, en stor målning, en öppen spis, en imponerande spegel, en staty ... Det finns alltid ett föremål eller en detalj som måste bli centrum i rummet, där uppmärksamheten från alla som kommer in i det strålar samman. Det kan till och med vara ett kreativt målat hörn!

Växter

En miljö är aldrig komplett om det inte finns en touch av grönt: helst äkta och dekorativa växter, men om det är omöjligt på grund av ljusförhållanden, så kan även några konstgjorda löv, blommor eller grenar berika varje rum på ett unikt sätt.

Ljus

Varje källa av naturligt ljus måste utnytjas, försök att välja färger som inte offrar det, rätt gardiner, speglar som förstärker det. Och så har vi de artificiella ljuspunkterna: bättre att sprida flera i rummet genom att använda golvlampor, bordslampor, vägglampor eller spotlights kombinerade på olika sätt. Ibland är det allt som behövs för att bättre kunna njuta av ett rum.

Advertisement

De oväntade detaljerna

Våga med något extravagant: gamla föremål som återanvänds med kreativitet och oväntade tillbehör är ett sätt att liva upp hemmet. Tänk bara utanför boxen och överraska.

Harmonisera inredningen

Vill du använda många krukor eller förvaringsaskar? Välj former och färger som liknar varandra eller som matchar varandra för att inte göra miljön kaotisk och förvirrande.

Advertisement

Mönster och dekorativa motiv

En del av väggen täckt med tapeter, kuddar eller filtar som ligger kvar på soffan, tygerna i vardagsrummet eller också bara beklädningen av vissa föremål: dessa är alla ytor som kan berika scenen med återkommande eller kombinerade mönster och tryck.

Gardiner

Om möbler och allt annat är på plats är det kanske de anonyma eller de gammaldags gardinerna som subtilt förvandlar rummet: välj tunga gardiner endast i punkter där du verkligen behöver skärma av ljuset, annars låt det alltid filtrera med lätta tyger och delikata färger. Ofta finns det inte ens behov av utarbetade modeller fulla av dekorationer: enkelhet är ofta mycket elegantare!

Lycka till med arbetet!

Advertisement