Gro lavendelfrön för att odla massor av nya doftande plantor

av Marika Grimaldi

07 November 2021

Gro lavendelfrön för att odla massor av nya doftande plantor
Advertisement

Lavendel är en av de mest älskade och välkända växterna: inte bara har man uppskattat dess skönhet och doft i århundraden, utan också dess flera anmärkningsvärda medicinska och aromaterapiegenskaper. Allt detta, i kombination med att det är en ganska lättodlad växt, snabbväxande och mycket vänlig mot pollinerande insekter, har gjort att en art av medelhavsursprung kunnat spridas över hela världen.

Om du har plantor hemma kan du få fröna att gro, eller så kanske du ka fråga några vänner efter dem; annars kan du också hitta dem online. Att föröka plantan från fröet är ett ganska enkelt experiment även om det tar tid och konstans. Läs vidare för att upptäcka hur.

Advertisement
Pxfuel, PIxabay

Pxfuel, PIxabay

Det måste sägas att lavendel vanligtvis förökas med sticklingar, en mycket snabbare metod och du har större chans att lyckas, men det går också att utgå från fröna, med vetskapen dock att det kommer att ta lite tid att se dem gro.

Ett knep som vissa använder för att säkerställa ett bra resultat är att förvara fröna i kylen ett tag för att simulera temperaturer som liknar vinterns, och sedan gå över till sådd i såbäddar, vilket vanligtvis görs i slutet av vintern men inget hindrar dig från att försöka även vid andra tillfällen på året, förutsatt att du säkerställer rätt temperaturer till fröna som behöver gro.

När du har fått dina lavendelfrön måste du gro dem hemma för att kontrollera temperatur- och luftfuktighetsförhållanden: det kan ta upp till tre månader att se de första groddarna.

  1. När det gäller frön som plockats direkt från växter, så rekommenderas det ibland att ta ett förebyggande steg, eller kall skiktning, vilket är vad som sker i kylen, vid temperaturer mellan 2 och 5 grader. En metod att göra detta på är att förbereda hermetiskt återförslutningsbara påsar, i vilka man kan lägga ett lager jord för sådd - de kan köpas redo eller så kan du förbereda dem genom att blanda lika delar en bra jord kanske till och med blandad med kompost, plus vermikulit eller sand och sedan sphagnum. De kommer att behöva förbli i kyla i minst 3 veckor och till och med upp till en och en halv månad.
  2. Efter denna period, förbereder du brickor för sådd, låga och breda med många uppdelningar och fyller dem upp till 3/4 av samma typ av jord som anges ovan. Häll sedan några frön i varje hål och täck med ett ytterligare men tunt lager jord. Brickan måste ha en konstant temperatur mellan 18 och 21 grader. Uppvärmda mattor kan också hjälpa dig att hålla detta värde konstant.
  3. Tänk på att hålla jorden fuktig men aldrig för blöt, så du kan kanske spraya vatten varje dag eller varannan dag om du är rädd för att överdriva med en liten vattenkanna. Brickan ska stå på en solig plats.
  4. Det kommer att ta minst två veckor, mer en månad eller mer, innan du ser några groddar sticka upp. När skotten har flera små blad vardera (inte bara två dock), kan du flytta plantorna till små krukor, med lite lecakulor på botten och alltid mycket lös och dränerande jord som den som anges ovan.

Under det första levnadsåret kommer dessa växter inte att växa särskilt snabbt, men de kommer att vara robusta och yviga redan från och med det andra.

Har du någonsin testat att odla lavendel från frön?

Advertisement