För hög gasräkning? Försök att minska förbrukningen med lite daglig varsamhet

av Marika Grimaldi

29 Oktober 2021

För hög gasräkning? Försök att minska förbrukningen med lite daglig varsamhet
Advertisement

De fasta kostnaderna i hemmet, som t.ex de som är kopplade till de olika nödvändiga förbrukningstjänsterna, ökar ibland helt plötsligt och då befinner vi oss i en situation där vi måste hantera höga räkningar som allvarligt påverkar hembudgeten. En av de saker som ibland ger en enorm räkning i slutet av månaden är gas. För dem som använder gas som energikälla för uppvärmning av hem och för kök blir det en grundläggande nödvändighet, som man inte klarar sig utan. Därför är det enda sättet att hålla förbrukningen under kontroll det att vara uppmärksam på hur den används.

Det finns faktiskt en rad försiktighetsåtgärder som bidrar till att minska den fasta förbrukningen åtminstone lite grann och i slutet av månaden kan ekonomin gynnas av dem. Läs vidare för att upptäcka mer.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixfuel

Commons Wikimedia, Pixfuel

Det som i de flesta fall ökar gasförbrukningen är den energi som behövs för att värma upp vattnet vi använder hemma och det är självklart alltid i de kalla perioderna som vi åker på de största utgifterna. Här är vad du kan försöka göra:

 • Justera temperaturen: ofta blandas det varma vattnet med det kalla för att få den idealiska temperaturen för en dusch eller tvätt. Du kan då agera uppströms och sänka temperaturen på gasen som används för husets vattensystem, så det kommer att brukas mindre energi för att säkerställa att vattnet i rören har den inställda temperaturen, som redan är tillräcklig för de flesta användningsområden.
 • Föredra snabbvattenvärmesystem: en varmvattenberedare som går kontinuerligt för att hålla vattnet vid den valda temperaturen förbrukar mer än de som värmer det vid behov.
 • När du köper nya hushållsapparater, överväg alltid energieffektivitetskategorin: att spendera mer vid köpet innebär att spara i förbrukningen sedan.
 • Särskilt på kalla orter, överväg de bästa sätten att värmeisolera VVS så att det inte blir någon värmeförlust.
 • Tvättmaskin och diskmaskin: att skjuta upp tvättcyklerna tills de är helt fulla (när det gäller tvättmaskinen bör den bara fyllas upp till cirka 80 % av kapaciteten) och att föredra de med lägre temperaturer när det är möjligt underlättar mycket att hålla nere kostnaderna . Även när du använder varmt vatten från kranarna, var noga med att inte låta det rinna i onödan, det är en bra försiktighetsåtgärd.
 • Dusch istället för badkar: om du duschar och låter vattnet rinna bara när du sköljer av dig blir förbrukningen av duschen lägre.

När det gäller matlagning med gasspisar och gasuppvärmda ugnar:

 • Gasugn: detta är mer traditionella modeller, och faktiskt, i recepten vi läser,  tar man för givet att vi använder elektriska ugnar som tar längre tid att förvärma. Förvärmningstiden kan därför reduceras med gasugnar (till den grad att den nästan utesluts, i vissa fall) för att undvika onödig förbrukning. Var varsam och förbruka inte för mycket genom att öppna luckan ofta och kontrollera alltid att packningarna är i utmärkt skick så att det inte uppstår några värmeförluster.
 • Spisar: använd så ofta du kan lock som inte lämnar skarpa luftkanter och kanske även ta vara på restvärmen från kastruller och stekpannor genom att stänga av värmen ett par minuter innan tillagningstiden är över.

Rumsuppvärmning:

 • Idealiska temperaturer inomhus är vanligtvis mellan 19 och 21 grader även på vintern, så att ställa in termostaten på dessa värden är mer än tillräckligt.
 • Kontrollera att du har en bra värmeisolering, speciellt för att undvika drag från fönstren.
 • Rengör regelbundet alla galler i interna värme- och ventilationssystem.
 • Använd smarta termostater för att kontrollera temperaturerna och som håller systemen påslagna endast så pass länge för att huset ska vara varmt och skönt när du kommer tillbaka från kontoret - det behöver inte hålla sig varmt så länge det är tomt.

Att uppmärksamma allt detta kan hjälpa dig att undvika onödigt slöseri med energi!

Advertisement