Gula fläckar i toaletten? Upptäck hur du kan göra för att bli av med de fula fläckarna in wc:n

av Marika Grimaldi

29 Oktober 2021

Gula fläckar i toaletten? Upptäck hur du kan göra för att bli av med de fula fläckarna in wc:n
Advertisement

Ingen gillar att se smutsigt sanitetsporslin, men just wc:n är den som irriterar mest när den ser smutsig ut. Till och med när man rengör den dagligen med vanliga metoder, eller om man använder deodoranter och produkter installerade under toalettens kant, är det dock omöjligt att förhindra att fläckar bildas över tiden, vanligtvis på grund av ansamling av kalk. Ibland, om man inte spolar toaletten snabbt nog gör det att smuts stagnerar i toaletten och ju längre du väntar desto svårare blir det att avlägsna fläckarna.

För att utgallra dem kan du använda en rad medel för att få porslinet att skina som nytt igen. Upptäck vilka genom att läsa vidare.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Du kan lösa upp 25 gram 5 g citronsyra i 250 ml vatten i en kastrull, värm sedan upp allt lite och ena det med en blandning som du har blandat ihop separat, gjord av 20 g majsstärkelse (eller potatisstärkelse), 50 ml vatten och 10 g diskmedel. De blir en massa som ska gnuggas på fläckarna du vill avlägsna.
  • Annars kan du skapa en massa med 200 gram bikarbonat och 50 gram citronsyra, gör en lagom konsistens genom att tillsätta några droppar diskmedel (eller till och med flytande såpatvål), och använd en tvättsvamp eller borste för att skrubba med massan.

Låt det alltid agera en stund innan du sköljer. Andra åtgärder innefattar användning av:

  • Vit vinäger, som bör hällas rikligt på fläckarna eller kanske blandas med majsstärkelse så att den kan fästa längs porslinsväggarna och kunna verka i 10-30 minuter innan den skrubbas bort.
  • Citronsaft: den har också tillräckligt surt PH-värde för att kunna verka mot kalk och bör gnidas direkt på fläckarna och verka i en halvtimme.
  • En massa med kallt vatten och grovt salt, med hjälp av toaborsten gnider du det direkt på fläckarna. Du kan också lägga till lite bikarbonat.
  • Coca cola: häll den över porslinsväggarna och låt den verka över natten innan du skrubbar och sköljer. För att undvika att rester blir kvar är det också bra att omedelbart efteråt rengöra med vanliga rengöringsprodukter.
  • Finkornigt sandpapper: i de svåraste fallen, där de olika produkterna som köpts eller förberetts hemma inte fungerar, måste man agera med ett slipmedel som detta och försöka begränsa sig endast till fläckarna för att inte påverka finishen på resten av porslinet.

Du måste alltid försöka att agera på toalettens innerväggar när de är torra, inte direkt efter toalettspolning. Du kan alltså först stänga vattenventilen och tömma wc:n fullständigt innan du ger dig på en noggrannare rengöring av kalken.

Advertisement