Använd lagerblad för att dofta hela huset på ett behagligt och naturligt sätt

av Marika Grimaldi

26 Oktober 2021

Använd lagerblad för att dofta hela huset på ett behagligt och naturligt sätt
Advertisement

Smaken och doften som lagerblad ger till många olika rätter är välkända över hela världen och detta, i samband med att plantan har lätt att växa i en mängd olika klimat, har gjort den till ett spritt och odlat träd sedan urminnes tider. Det sägs också att lagerblad förbättrar humöret och i många kulturer är det en vana att långsamt bränna de torkade bladen som en reningsritual.

De kan därför även användas som en deodorant för att dofta huset och man kan till och med utnyttja dess förmåga att avvärja vissa insekter. Upptäck hur du kan använda lagerblad hemma.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

All användning av lagerblad måste ske efter att de har torkat. Det tar mellan 48 och 72 timmar, allt du behöver göra är att lämna dem på en torr plats väl utspridda på en bricka eller bakplåt. De är färdiga när de har en mattare färg och lätt smular sönder i händerna – men gör inte det om du inte tänker använda dem smulade.

  • För att avvärja insekter: lukten av lager, liksom många andra aromatiska växter, är obehaglig för insekter medan den inte alls är det för oss. Du kan därför strö bladen, hela eller smulade (kanske i det här fallet i någon burk eller påse) på kökshyllorna, fönsterbrädorna eller i skafferierna. Doften kan inte förväntas utrota stora mängder smådjur, men den kan hålla dem borta och under tiden sprida en behaglig doft i miljön. Småpåsar med torkade blad är även bekväma i garderoberna som ett ytterligare sätt att hålla mal borta.
  • Ett potpurri i kastrullen: lägg några lagerblad i en kastrull med vatten, och om du vill, tillsätt andra ingredienser som citrusskal eller olika kryddor som du gillar. Låt det puttra så känner du hur det kommer att sprida en mycket behaglig doft i hela köket. På samma sätt kan du använda värmeresistenta skålar med samma ingredienser ovanpå den tända vedspisen (inte om det finns elapparater i närheten) eller på de varma elementen.
  • I badrummet kan du använda en hängande bukett knuten med ett snöre nära duschen men långt från vattenstrålen, så att den heta ångan som själva duschen eller badet skapar kan frigöra doften av bladen. I det här fallet är det dock bättre att använda kvistar, som hänger upp och ner eller flätade till en krans, som också kan bli dekorativ.
  • Genom att bränna dem som du gör med rökelse, således närmar du bara lågan till bladspetsarna, vänta på att de börjar brinna och sedan blåser du omedelbart ut lågan och låter dem brinna långsamt. På så sätt frigörs linalool, ett ämne med en behaglig doft som främjar avslappning och minskar ångesten.

Sedan finns det också en eterisk olja av lager, som kan användas på många sätt för att dofta huset, enkelt utspädd i vatten, även med lite ren sprit (det finns de som använder vodka!) och sedan ska det sprayas som en deodorant-spray.

Har du någonsin doftat huset med lagerblad?

 

 

 

Advertisement