Klorfläckar på tygerna? Försök att avlägsna dem med dessa gör-det-själv-metoder

av Marika Grimaldi

25 Oktober 2021

Klorfläckar på tygerna? Försök att avlägsna dem med dessa gör-det-själv-metoder
Advertisement

Alla simbassänger vi simmar i innehåller klor, vilket är nödvändigt för att undvika en lång rad problem i den konstgjorda vattenbassängen och ibland lämnar det kloret fläckar på baddräkter, handdukar och kanske till och med kläderna dessa kommer i kontakt med. Klor finns också i sammansättningen i många hushållsprodukter.

Fläckar försvinner inte alltid med en enkel tvättcykel i tvättmaskinen, och då kan vi prova en rad åtgärder för att återställa våra plagg. Läs vidare för att ta reda på vad du ska göra om du vill vidta åtgärder mot klorfläckar på kläder.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Natriumtiosfat: är ett ämne som används i fotofixare. Det befinner sig nämligen i vätskan där man sänker ner de utvecklade fotona för att fixera färgerna och förhindra bilderna från att bli svarta i de efterföljande behandlingsstegen. För att agera på kläderna måste du blötlägga en bit absorberande trasa (även mikrofiber fungerar bra) med lite natriumtiosfat och sedan dutta det lätt endast på fläckarna. Gör detta tills du ser fläcken försvinna, eller tills tyget är för blött vid det här laget. Skölj väl och upprepa proceduren om det behövs. Natriumtiosfat finner man på internet eller till och med i butiker som säljer produkter för akvarier.
  • Vit vinäger: den ska användas på samma sätt, så blöt en trasa och dutta sedan på fläcken, tills du märker en förbättring. Det kan ta längre tid och fungerar kanske bäst på nyare, mildare fläckar, men det är värt ett försök innan du kastar in handduken om du inte hittar natriumtiosfat.
  • När metoderna som beskrivs ovan inte ger önskat resultat eller bara är delvis framgångsrika, kan du försöka "återställa" tyget, speciellt om det inte är fråga om baddräkter som kommer i kontakt med vatten ofta, med tygmarkörer: färga den blekta fläcken med en nyans så nära tygets färg som möjligt, små fläckar kan kamoufleras bra. Alternativt kan du också prova att använda tvättprodukter utformade för att avlägsna färg när det blir fel i tvättmaskinen, följ tillverkarens anvisningar.

Har du någonsin provat dessa knep? 

Advertisement