Har du trasiga strumpbyxor att slänga? Återvinn dem på många användbara sätt hemma

av Marika Grimaldi

24 Oktober 2021

Har du trasiga strumpbyxor att slänga? Återvinn dem på många användbara sätt hemma
Advertisement

Strumpor och strumpbyxor är bland de mest använda plaggen under den kalla årstiden, för att ändå kunna klä sig i kjolar och klänningar utan att frysa för mycket. De är dock också gjorda av ganska sköra material, det går lätt maskor eller hål i dem när de fastnar eller stryker mot någon grov yta. När detta händer blir de nästan oanvändbara och vi slänger dem ofta.

Men det är faktiskt också möjligt att förvandla trasiga strumpbyxor till en serie användbara föremål med gör-det-själv metoden, som de vi anger nedan. 

Advertisement
 • Om du måste söka efter ett litet föremål, täck dammsugarmynningen med en strumpa och sätt på dammsugaren så att den kan fånga upp det förlorade föremålet utan att suga upp det.
 • När du tvättar kan du använda en gammal strumpa som påse för att skydda ett ömtåligt plagg och när du istället hänger ut kläderna kan du placera en gammal strumpa mellan klädnyporna och tyget och så undvika klädnypornas märken på plaggen. Det fungerar också med klämmorna på vissa galgar.
Advertisement
 • Förbered bollar för att åtskilja kläderna i torktumlaren: du behöver bara stoppa in stuvar av garnnystan i en strumpa och knyta den för att bilda en boll och klipp sedan av överskottet.
 • Eller så kan du också lägga en massa tygrester, gamla handdukar, gamla förstörda kläder klippta till remsor eller till och med förstörda ullnystan inuti en strumpa och forma en praktisk gör-det-själv-sandkorv.
 • Du kan behålla omslagspappersrullarna i en strumpa och undvika att de skadas för mycket.
 • På samma sätt kan de bli påsar för små föremål, som reservdelar som lätt går förlorade.

Strumpbyxor, speciellt de med fler deniers som är mer motståndskraftiga, kan klippas för att skapa många hårsnoddar.

 • Lägg löken eller vitlökshuvudena i en gammal strumpa, slå knutar mellan dem för att de inte ska falla ned till botten alla tillsammans. Detta är ett praktiskt sätt att förvara dem i skafferiet.
 • De kan också användas som påsar för torkade örter för att deodorisera lådor.
Advertisement
 • Om det finns några bitar kvar kan de användas istället för bomull för att avlägsna nagellack.
 • Trött på att slösa tid på att rengöra borstar för ofta? Du kan använda en bit gammal strumpbyxa för att fodra borstens bas, sen behöver du bara helt enkelt lyfta upp den och avlägsna allt hår och smuts som fastnar i borsten.
Advertisement
 • När du leder och knyter icke-träiga växtstjälkar längs pinnar för att hjälpa dem att få en snyggare hållning, bör du aldrig använda hårda, tunna trådar. Utöver de som lämpar sig just för trädgårdsarbete skulle du kunna spara mycket genom att även använda gamla strumpor, som inte skadar plantan.
Advertisement