Smuts och kalk i badrummet? Upptäck hur du kan bli av med det med enkelt grovsalt

av Marika Grimaldi

22 Oktober 2021

Smuts och kalk i badrummet? Upptäck hur du kan bli av med det med enkelt grovsalt
Advertisement

Badrummet är kanske den omgivning som vi helst jämt vill hålla ren och väldoftande: att upptäcka spår av smuts och kalkavlagringar är mycket mer irriterande här än på andra ställen och därför anstränger vi oss särskilt att städa regelbundet med olika typer av produkter för alla ytor.

Men om det bildas kalkfläckar på grund av kvarlämnade droppar från hårt vatten, kalkavlagringar på sanitetsgodset eller till och med gula fläckar i toaletten, men också när vi märker att kaklet på golvet eller väggarna verkar smutsiga och matta, kan vi använda endast grovsalt som vi har i köket och som vid behov blir en utmärkt bundsförvant för rengöring. Läs vidare för att ta reda på hur du använder det.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Stopp i avloppet: Fyll en kopp med lika delar grovt salt och bikarbonat och häll det direkt i avloppet. Koka sedan upp vatten och häll försiktigt ner det också i avloppet. När det gäller toaletten, med hjälp av en pinne eller toalettborsten, måste du blanda allt långsamt i WC:n. Låt det agera hela natten, eller åtminstone 8 timmar, och använd sedan en kolv eller toalettkolv. Häll ytterligare kokande vatten i toaletten och spola.
  • För de gula fläckarna i WC:n: blanda ihop en massa med kallt vatten och grovt salt och med hjälp av toalettborsten skrubba den försiktigt direkt på fläckarna. Du kan också blanda i lite bikarbonat. Låt det sedan verka i en halvtimme innan du försiktigt häller kokande vatten direkt på fläckarna och fortsätt att skrubba medan vattnet är varmt. Vissa skär citroner på mitten och använder dem som svampar och gnuggar det grova saltet med dem på fläckarna. Det är metoder som fungerar med fläckar som inte är för gamla, eller som kräver flera efterföljande ingrepp vid äldre fläckar.
  • För att motverka dålig lukt: genom att agera på samma sätt vi såg för att åtgärda stopp i avloppet, är det också möjligt att motverka den dåliga lukten som kommer från detta, och till och med deodorisera badrummet. Det är bara att tillsätta totalt 20 droppar av en eller flera eteriska oljor efter smak till blandningen av salt och bikarbonat som hälls i avloppen. De lämpligaste aromerna att tillsätta är då tea tree olja som har antibakteriella egenskaper och sedan fräscha aromer som citron eller andra citrusfrukter men även lavendel. Eller även balsamiska dofter som mynta och eucalyptus.
  • För att tvätta kakel, duschkar och badkar:  blanda en pasta av salt och vatten, tillsätt eventuellt bikarbonat och skrubba med en svamp. Samma produkt med några droppar tea tree olja kan användas på mögelfläckar eller för att rengöra fogarna mellan kakelplattorna med en gammal tandborste.
  • Avfukta: förvara en liten skål med grovt salt (eller också fler än en), även smaksatt med några droppar eterisk olja efter smak, i badrummets fuktigaste hörn, på en hylla långt ifrån vattenstänk. Det kommer att ta upp vattnet på ett naturligt sätt.

Många botemedel till en obetydlig kostnad som du kan få nytta av, bara genom att använda salt!

Advertisement