Höstträdgård: Använd växter och grönsaker för att dekorera utomhus med säsongens underbara färger

av Marika Grimaldi

19 Oktober 2021

Höstträdgård: Använd växter och grönsaker för att dekorera utomhus med säsongens underbara färger
Advertisement

hösten klär sig naturen i verkligt oefterhärmliga och fascinerande färger: de grälla och varma färgtonerna på bladen som sedan kommer att falla står i kontrast med de kallare vintergröna lövverken, och här och där dyker det upp blommor i de mest oändliga nyanser Det finns också grönsaker med uppenbara prydnadsegenskaper, framför allt pumpor men inte bara de, som smälter in perfekt i växtarrangemang för att pryda trädgården även under den kallaste perioden på året.

Låt dig inspireras av idéerna nedan: från de allra mest kreativa och rustika sammansättningarna till de mer eleganta och naturliga idéerna, det finns så många idéer att härma hemma.

Pixabay

Pixabay

En idé med en oemotståndlig rustik charm: höbalar blir en bädd där du kan placera många pumpor i olika färger, och varför inte, en korg. Det är perfekt nära en något bar husvägg.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Såsom vi använder idén med skottkärran som välter floder av blommor på marken, kan vi på samma sätt replikera med pumpor, som om de hade rullat iväg!

Använd krukor med säsongsblommor, till exempel ljung eller cyklamen på originella sätt: försök att hänga dem i krokar eller kanske i ändarna på en remskiva, de är alla mycket trevliga rustika idéer.

En annan idé för att uttnyttja skottkärran: som en behållare för säsongsväxter. Du kan behålla dem i de egna krukorna i väntan på att bli planterade, eller till och med fylla skottkärran med jord (efter att ha skapat dräneringshål) och plantera dem direkt däri.

Även en metallkittel med stearinljus som har denna säsongs intensiva och djupa färger är en söt idé för att pynta trädgården på kvällen vid något viktigt tillfälle.

Advertisement

En korg med en stor pumpa och sedan växter för att fylla ut i ett arrangemang rikt på detaljer.

Prydnadskål och till och med färgglad mangold tillsammans med säsongsbetonade grenar fulla med bär och till och med krysantemum - de är alla växter med livligt färgade blad och blommor som matchar bra för arrangemang som dessa.

Advertisement

Det finns också senblommande växter, till exempel agastache eller vissa typer av prydnadsvisar, deras blommor har vackra färger som kombineras vackert med varandra.

Se hur spektakulär en fönsterbräda kan se ut med krukan full av prydnadskål och sedan en vintergrön murgröna på sidorna.

Advertisement

Prydnadsgräs med rödspetsiga blad, palettblad, plantor med plommonfärgade blad (t.ex. häckberberis eller trollhassel) och sedan den mjuka grönan av en ormbunke kan vara en idealisk kombination i en stor kruka på inte allt för kalla platser.

Vilken idé gillar du bäst?

Advertisement