Har du tvålrester som du inte vet vad du ska göra med? Upptäck hur du kan återvinna dem på ett användbart sätt

av Marika Grimaldi

16 Oktober 2021

Har du tvålrester som du inte vet vad du ska göra med? Upptäck hur du kan återvinna dem på ett användbart sätt
Advertisement

Att använda tvål i fast form är en utmärkt metod för att undvika slöseri och framför allt för att minska den miljöpåverkan som plastförpackningar med flytande tvålar har. Visst är det lite obekvämare att använda fasta tvålar: att se till att de inte navigerar i en pöl av tvål och vatten, alltid väl rengöra fatet där de ligger och framför allt inte låta resterna slinka överallt när tvålen är nästan helt förbrukad är små olägenheter som man måste hantera varje dag.

Men var och en av dessa nackdelar kan enkelt undvikas, och i synnerhet vid tunna rester som lätt bryts är det mycket bättre att förvara dem alla i en burk och ta fram nästa tvål: det är faktiskt väldigt lätt att återanvända de återstående bitarna för att skapa mer tvål.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Med olivolja (alternativt kokos - eller sötmandelolja) för att skapa en ny tvål

Om du har tvålrester av samma typ eller sorter som du i vilket fall som helst vill kombinera kan du göra en ny tvål med tillsats av en olja för att förena bitarna, det räcker med två eller tre matskedar. Tvålen löses i destillerat vatten, med en andel av en till tre, dvs en del tvål för tre av destillerat vatten.

1. Riv tvålen och häll den i en kastrull.

2. Tillsätt vattnet och låt det nästan koka upp, rör om med en träslev tills all tvål smälter väl.

3. Avlägsna kastrullen strax innan det kokar och tillsätt oljan under omrörning för att blanda väl. Om du vill kan du vid denna punkt hälla ner 2 eller 3 droppar av en eterisk olja efter eget val.

4. Smörj formen du kommer att använda med lite olja (även muffinsformar, eller andra bakverksformar, i metall eller silikon går bra) och häll ner tvålmassan.

5. Låt massan stelna och svalna och ta ut tvålen från formen (ibland måste man försiktigt hjälpa till med en kniv, i vissa fall uppvärmd, för att sära tvålen från kanterna)

Med en naturlig svamp (loofah)

Loofah-växten kan också användas i en liknande procedur. Det är en sorts pumpa vars massa blir fast och elastisk när den är fullmogen. Som en riktig, naturlig svamp.

När tvålen har smält som beskrivet ovan, lägger du helt enkelt i bitar (skivor eller till och med mindre bitar av massan) av loofahn i varje form du kommer att använda och täcker sedan med smält tvål och låter allt svalna. På detta sätt kommer tvålarna, när de väl är kalla och stela, att ha ett svampigt lager som är utmärkt för att exfoliera huden på ett delikat och naturligt sätt. Det är viktigt att tvålmassan är väl enhetlig och tillräckligt flytande när den hälls ner i formarna för att tränga in i loofahens fibrer, så om du mot slutet av smältningsfasen märker klumpar, använd en stavmixer, och om massan istället verkar för tjock, så tillsätt lite mer destillerat vatten eller till och med en extra tesked olja.

Doftpåsar

Om du gillar doften av din tvål men inte vill göra en ny fast tvål, eller kanske t.o.m har rester av tvålsåpa, kan du klippa resterna i små bitar eller flingor och lägga dem i bomullspåsar tillsammans med ris och använda dem för att parfymera lådor och skåp.

Sminkborstrensare

Häll de rivna tvålflingorna i en liten och bred glasburk, ju tunnare rivna desto bättre (med ett rivjärn går det bättre) och tillsätt kokande vatten försiktigt tills du täcker allt. Rör om och blanda, låt vila en timme med burken öppen. När massan har stelnat behöver du bara gnugga sminkborsten då och då på ytan efter att ha blött den med varmt vatten (aldrig hett vatten) och skapa en emulsion som snart kommer att färgas av sminkpigmenten. Skölj borsten med vatten så blir den ren, medan den smutsiga tvåldelen på ytan i burken kan sköljas med kallt vatten så att burken sedan är klar för en ny användning.

Glad återvinning!

Advertisement