Bered en bladglans som inte skadar växterna med vanliga ingredienser

av Marika Grimaldi

15 Oktober 2021

Bered en bladglans som inte skadar växterna med vanliga ingredienser
Advertisement

Har du någonsin lagt märke till att växterna som säljs i många butiker har väldigt glansiga blad? Det är en effekt som erhålls med bladglansmedel, produkter som innehåller oljor eller vax just för att täcka bladen med ett glansigt lager som gör dem vackrare att titta på. Tyvärr är det också en produktkategori som egentligen inte är riktigt bra för bladen: för växter är dessa faktiskt organen de andas med (genom stomata), och de olika bladglansprodukterna gör inte annat än att täppa dessa små hål och i själva verket kväva växten.

På samma sätt kan en överdriven ansamling av damm och smuts på bladen ha samma effekt, så hur rengör du dem och får dem att se glansigare ut utan att skada dem? Läs vidare för att veta mer om gör-det-själv-lösningar.

via The Sill

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

 

  • En mjuk och fuktig trasa: i de flesta fallen och för de vanligaste insatserna är det tillräckligt. Blöt en trasa och vrid ur den väl, låt bladet vila i ena handen (placera handflatan på undersidan) och torka bort smutsen genom att stryka från basen till spetsen. Skölj och vrid ur trasan om den blir mycket smutsig innan du forsätter vidare till nästa blad. Kom också ihåg att rengöra undersidan, där det kan finnas ohyra. Om bladet är mycket känsligt eller litet kan du använda mjuka borstar.
  • Dusch: om det är växter med känsliga eller små löv, svåra att torka av enligt beskrivningen ovan, ställ dem i badkaret eller i duschen (även ett stort handfat går bra) och ge dem en riktig dusch med vatten som är straxt kallare än ljummet. Det är idealisk för ormbunkar och orkidéer. Strålen måste dock vara så skonsam att den inte spolar bort jorden (vilket bland annat skulle täppa till vattenledningarna).
  • Tvål och vatten: späd ytterst lite diskmedel (bara någon enstaka droppe) i en stor mängd vatten. Ännu bättre är mjuk kaliumtvål (den gula, rena, utan dofter eller tillsatser). Du kan stryka ut den på bladen antingen med en tvättsvamp och gå tillväga som i den första metoden eller också direkt med händerna. Rengör även undersidan.
  • Bara om det finns mer envisa smutsfläckar, kanske för att bladen inte har rengjorts på länge, kan du använda vinäger och citronsaft. En matsked ättika eller saften av en halv citron räcker till 3,5 liter vatten. Doppa en mjuk trasa i vätskan och stryk den alltid på samma sätt över bladet och med en handflata under som stöd.

Glad trädgård!

Advertisement