Ta hand om gräsmattan efter sommarvärmen: här är operationerna som bör utföras under hösten

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2021

Ta hand om gräsmattan efter sommarvärmen: här är operationerna som bör utföras under hösten
Advertisement

Varje år behöver alla växter i våra trädgårdar skötas med olika typer av ingrepp beroende på årstiderna, och för dem som vill ha en oklanderlig gräsmatta är skötseln av gräset inget undantag. Efter sommarhettan börjar temperaturerna sjunka och det klimat som gynnar gräsets tillväxt återvänder men som dessutom gör det lättare att utföra en rad operationer som är nödvändiga för att ta hand om gräsmattan på bästa möjliga sätt.

Läs vidare för att ta reda på vad du kan göra i slutet av sommaren så att din gräsmatta blir vacker och frisk till nästa vår.

via rhs.org.uk

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Krattning: att kratta gräsmattan och samla upp dött gräs och särskilt löv tjänar till att lufta jorden, att undvika att detta lager skapar en "svampig" gräsmatta (på engelska talas det om ”thatch” för att indikera en typ av tovning av marken som blir som halm). När detta svampiga skikt är för tjockt tränger inte vatten och gödningsmedel ner i jorden. Det är emellertid inte heller nödvändigt att kratta för djupt: det är tillräckligt att kratta kraftigt genom att skrapa lite på marken. Du bör flytta allt du samlar in till komposthögen eller skapa en hög till vilken du sedan lägger till gräset som klipps vid gräsklippningen för att med tiden få användbar jord att använda till trädgården.
  • Luftning: det finns verktyg (även skor) med rullar, manuella och med motor, för att lufta gräsmattan, det vill säga för att göra små perforeringar i jorden som inte är särskilt djupa, vilket gör att det undviks att skapas ett för hårt och kompakt lager på ytan. Detta är en operation som ska göras under hösten, men också bara vartannat eller var tredje år.
  • Top dressing: detta är fördelningen av ett lager kiselsand, lerjord och organiskt material (inklusive komposterade löv), som berikar jorden med användbara näringsämnen, den jämnar ut marken vid händelse av ojämnheter och fördjupningar (och fyller också luftningshålen). Det gör att gräsmattan kan få kraftigare rötterna. Topp dressingens andelar är: 6 delar sand, 3 delar lerig jord och 1 del kompost. Det krävs drygt 2 kg per kvadratmeter.
  • Utjämning: om du märker några högre delar i slutet av denna procedur, jämna ut dem med en spade.
  • Lycka till!

Advertisement