Citronplantor: ta reda på hur du odlar dessa vackra och doftande frukter hemma

av Hilda Maria Morgan

27 September 2021

Citronplantor: ta reda på hur du odlar dessa vackra och doftande frukter hemma
Advertisement

Citroner är medelhavsväxter som älskar ett varmt klimat, men med rätt uppmärksamhet kan du också odla dessa små träd i krukor på platser med temperaturer som inte är lika milda. Deras saftiga gula frukter och doftande blommor gör dem till en av de mest populära växterna att odla hemma, så pass att även i områden i världen där de verkligen inte skulle kunna klara sig utomhus året runt, odlade de rikaste människorna dem i särskilda salar i deras hus tillsammans med andra citrusfrukter och andra känsliga växter.

Om de vårdas på rätt sätt kan de till och med blomma flera gånger och därmed bära rikligt med frukt under hela året. Läs vidare för att ta reda på hur du tar hand om ett citronträd.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Exponering och klimat: citronträdet behöver minst 4 timmars direkt ljus och medeltemperaturer på mellan 15 och 21 grader för att kunna blomma och bära frukt. De gillar inte exponering för luftdrag.
  • Bevattning: växterna ska bara vattnas när jorden är torr. På vintern kan detta till och med betyda varannan eller till och med var tredje vecka, medan det under de varmaste perioderna av året kommer att vara nödvändigt att intensifiera bevattningsinsatserna mer, men utan att aldrig överdriva.
  • Jorden: citronen föredrar lätt sur jord, mycket rik på organiska ämnen och att vara väldränerad eftersom de inte tål stagnation av vatten.
  • Gödning: efter den vegetativa vilofasen, alltså efter vintern, är det nödvändigt att tillsätta gödselmedel till fruktplantor, och vartannat år är det också lämpligt att berika jorden med organiskt gödselmedel. Endast om du märker att blommorna faller eller för många frukter kan du ingripa med specifika gödningsmedel för citrusfrukter, som är rikare på järn och andra mikronäringsämnen, och snabbt assimileras.
  • vintern, om du befinner dig i Medelhavsområdet eller med ett lämpligt varmt klimat, bör krukväxterna ställas på ljusa inomhusplatser eller också täckas med fiberduk för att skydda dem från kylan.
  • Mulch: under de första två åren av livet, täck jorden runt växtens bas med halm eller bark, för att behålla fukt på sommaren och skydda rötterna från kylan under vintern.
  • Beskärning: citroner kräver inte mycket. Faktum är att det inte behövs något annat än att eliminera döda eller sjuka delar, och att eventuellt gallra kronan lite i de punkter där den är för tät, så att solljuset når alla grenar.
  • Fruktskörd: dessa växter börjar i allmänhet bära frukt fyra år efter plantering, och när de når 15 år börjar deras produktion att minska. I genomsnitt uppskattas det att de kan producera 350 frukter varje år, men vissa sorter, under rätt odlingsförhållanden, når till och med lite mindre än det dubbla.

Skulle du vilja odla citronträd?

Advertisement