12 skedars-citronkaka: enkel, välsmakande och väldoftande, en kaka att göra om och om igen

av Hilda Maria Morgan

01 September 2021

12 skedars-citronkaka: enkel, välsmakande och väldoftande, en kaka att göra om och om igen
Advertisement

Godsakerna som vi frästas av dagligen är verkligen oändliga, men vissa kan man med färre skuldkänslor ge efter för, som i fallet med kakan vars recept följer nedan. Det handlar om en kaka som är lätt att förbereda, väldoftande och välsmakande och inte alltför kalori-rik. Dess särart ligger hur som helst i det faktum att för att mäta ingrediensernas mängd används en enkel matsked och ytterst lite annat. Ingen våg, utan bara ingredienser redo att blandas ihop och sedan skjutsas in i ugnen.

Denna 12 skedars-kaka doftar och smakar utsökt av citron, och du kan baka den med både med komjölk och växtbaserad mjölk, vilket gör den lämplig även för dig som är laktosintolerant!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Ingredienserna som behövs för 12 skedars-kakan:

  • 12 msk vetemjöl
  • 12 msk strösocker (om du föredrar kan du också använda farinsocker eller blanda)
  • 12 msk fröolja (eller också risolja)
  • 12 msk mjölk (av ko eller växtbaserad)
  • 3 ägg
  • 1 påse bakpulver (16 g)
  • Citronsaft: du kan anpassa doserna beroende på hur intensiv du vill att smaken ska vara. Du kan använda från en halv citron till två hela!
  • Citronskal av en halv citron, riven
  • Till garneringen: du kan förbereda en sockerglasyr med vatten (och du kan också lägga till en tesked eller två citronsaft) eller bara strö över florsocker.

        Annars kan du göra en tjockare glasyr, av 3 matskedar citronsaft och 200 gram florsocker.

 

Så här förbereder du 12 skedars-kakan:

  1. Förvärm ugnen till 180 °
  2. Vispa äggen med sockret i en medelstor skål tills blandningen är så fluffig som möjligt. Du kan också bestämma att bara vispa äggulorna tillsammans med sockret, och vid sidan av vispa äggvitorna, för att röra ned dem senare, men det tar lite längre tid.
  3. Tillsätt mjölken och oljan till ägget och blanda väl med en visp
  4. Tillsätt sedan mjölet och bakpulvret, helst silat tillsammans för att undvika klumpar. Du kan använda en spatel eller ta hjälp av en mixer eller en hushållsmaskin. Blandning ska bli så lätt och fluffig som möjligt.
  5. Om du har vispat äggvitorna separat kan du blanda i dem nu, lite i taget, blanda med spateln uppifrån och ner för att bibehålla dess konsistens.
  6. Tillsätt till sist saft och skal av citronen.
  7. Häll blandningen i en bakform med hål i mitten, eller i någon annan som du vill ha (diametern bör vara ca 22-24 cm)
  8. Ställ in den i ugnen och grädda i ca 25 minuter: kakan är klar när ytan sänks då du vidrör den och sedan direkt återfår sin ursprungliga form. Kontrollera dock alltid med en tandpetare att den är väl tillagad även inuti.
  9. Förbered glasyren och när du har tagit ut kakan dekorera ytan, eller strö enkelt florsocker över kakan.

Denna kaka kommer att vara perfekt att ackompanjera till kaffet på morgonen men också för en fikapaus, med mjölk, te eller ensam, när som helst under dagen! Smaklig måltid!

 

Advertisement