Ättika i trädgården: ta reda på hur du använder den för att vårda ditt gröna rum

av Hilda Maria Morgan

09 September 2021

Ättika i trädgården: ta reda på hur du använder den för att vårda ditt gröna rum
Advertisement

Ättika används för att smaksätta flera rätter och även för att ta hand om en myriad av hushållssysslor eftersom den är användbar för avfettning av ytor, tar bort kalk och neutraliserar dålig lukt. Men denna mångsidiga krydda kan också med fördel användas i trädgården vid olika tillfällen.

Faktum är att det ofta är ett ekonomiskt och icke-förorenande alternativ till andra medel och substanser, så det är värt att alltid ha en liten tillgång till övers för att kunna hantera de många olika situationerna i våra hem. Ta reda på hur du kan använda ättika i trädgården genom att fortsätta läsa nedan.

Advertisement
pxfuel.com, https://world.openfoodfacts.org

pxfuel.com, https://world.openfoodfacts.org

  • Mot ogräs: blanda 1 liter ättika med en halv tesked diskmedel och en matsked salt i en sprayflaska och fördela sedan produkten på ogräset under de varmaste timmarna på dagen. Med denna åtgärd försvagas ogräs till den grad att det blir enkelt att utrota dem och bromsa deras tillväxt och framtida framträdande, utan att skada miljön och med minimal kostnad.
  • Mot svampinfektioner: ett mycket vanligt botemedel vid fotsvamp är att sänka ner fötterna i ett fotbad med varmt vatten och ättika, eller genom att tillsätta några matskedar ättika till en balja fylld med infusion av kamomill, när det har svalnat tillräckligt för att doppa i fötterna såklart.
  • För att korrigera surheten i jorden: ättikans surhet kan korrigera en alltför alkalisk jord i trädgården. För att göra detta behövs väldigt lite: 30 ml till 3,5 liter vatten, som ska fördelas över en yta på 1 eller 2 kvadratmeter. Du kan upprepa operationen en andra gång efter en vecka om jorden fortfarande är för lite sur.
  • För att rengöra terrakottakrukor: med tiden blir dessa krukor täckta med en patina som inte gillas av alla, kanske på grund av mossa, lav eller helt enkelt kalk. Du kan få krukan att se ut som ny genom att tömma den och sänka ner den i en lösning av vatten och ättika i lika delar i ungefär en timme.
  • För rostiga trädgårdsredskap: om du använder sekatörer, spadar och andra föremål med delar i metall kommer de sannolikt att täckas med rostfläckar då och då, och det vore bättre att undvika att rosten kommer i kontakt med växter och jorden. För att rengöra dem, doppa helt enkelt föremålet i en balja med ättika.
  • För att hålla husdjur borta från växterna: om du vill förhindra att hundar och katter närmar sig rabatterna och gräver hål eller skadar någon speciell växt, kan du prova att placera en träbit nära den inlindad i en gammal trasa eller ett plagg som blötlagts i ättika, den behöver blötläggas igen under några dagars tid så att den kan avge sin skarpa lukt.
  • Mot insekter: om du vill hålla myror eller myggor eller andra insekter borta från någon kruka eller område i trädgården kan du gnugga krukorna med en trasa fuktad i ättika eller ännu bättre spraya ättika i omgivningarna runt omkring (men inte på marken).

Det är alltid värt att ha ättika hemma, eller hur?

Advertisement