Kaktus angripen av sköldlöss? Ta reda på hur du behandlar och förebygger det

av Hilda Maria Morgan

08 September 2021

Kaktus angripen av sköldlöss? Ta reda på hur du behandlar och förebygger det
Advertisement

Många växter, inklusive kaktusar och andra typer av suckulenter, kan bli offer för sköldlöss, som uppenbarar sig som många vita punkter, nästan som klumpar, på bladen. Namnet indikerar faktiskt ett brett spektrum av fytofag-insekter, det vill säga parasiter som livnär sig på växtsaft tills blad, blommor och rötter dör. När de gör det producerar de också en klibbig och söt substans (honungsdagg) som myror är förtjusta i, vilka skyddar sköldlöss-larverna innan de utvecklar skyddsskölden. I själva verket leder därför ett sköldlöss-angrepp nästan alltid också till ett myrangrepp, och under tiden torkar våra växter ut tills de dör.

Vad kan man göra när det händer på växter som kaktusar? Läs vidare för att ta reda på det.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Om sköldlöss-angreppet fortfarande är väldigt milt kan du använda hårda handskar och ta bort dem för hand, skrapa bort dem med fingrarna och se till att skölja handskarna då och då för att inte sprida dem på resten av bladen. Det som elimineras bör självklart kastas bort.

Men om du märker att angreppet är mer konsistent bör du använda insekticidtvål som späds enligt förpackningens anvisningar i en hink med vatten, sedan sänker du ner en vanlig badborste i den, den typ av badborste med hårt handtag som används för att exfoliera kroppen, gnugga den försiktigt på bladen. Borsten på dessa borstar är tillräckligt mjuka för att inte repa kaktusens blad men tillräckligt hårda för att kunna lossa sköldlössen. Medan du gör detta, i och med att du använder insekticidtvål, kommer du också att behandla växten genom att döda larver och undvika uppkomsten av nya parasiter.

I allvarliga fall, innan du börjar med tvålen, kan det vara nödvändigt att skära bort den del av växten som angripits. Ta då reda på den bästa metoden för att beskära den typen av kaktus du har framför dig, och även dess förmåga att överleva den beskärningstyp du har i åtanke. Ibland räcker inte sekatören till utan en välslipad såg måste användas, och i vilket fall som helst, oavsett vilket verktyg eller såg som kommer i kontakt med växten så måste den rengöras och steriliseras noggrant i förväg.

Andra naturliga eller förebyggande åtgärder, vid behandling av sköldlöss, innebär:

  • Alkohol eller neemolja: doppa en tops i dessa substanser och gnid den på sköldlössen.
  • Köp nyckelpigor och nätvingar, som är naturliga rovdjur av larver eller nyfödda parasiter. De kan hittas genom att göra en sökning online, det finns flera återförsäljare av dessa och andra typer av insekter för en helt organisk bekämpning av skadedjur.
  • Som ett alternativ (fortfarande organiskt) till insekticidtvål kan du använda d-Limonen. Annars leta efter mjuk kalium- eller Marseilletvål som är helt rena och fria från dofter och tillsatser, men fråga alltid om möjliga kontraindikationer för den specifika växttypen som ska behandlas. De är dock alla mindre skadliga än andra, men har en begränsad uthållighet över tiden, så det kan vara nödvändigt att ingripa flera gånger innan äggen kläcks.
  • Leta efter produkter i trädgårds- och jordbrukscentrum som är baserade på azadirachtin, samma ämne som finns i Neemolja. De är i allmänhet sprayer enkla att distribuera och mycket effektiva. Azadirachtin skadar inte heller bin och andra nyttiga insekter.
  • Trädgårdsoljor, även om den mest kända, den vita mineraloljan är ett derivat av petroleumraffinering, inte direkt är ett miljövänligt val. Alternativt kan du försöka använda insekticider av botaniskt ursprung, som kommer från växter som innehåller insektsdödande ämnen och är mindre skadliga än syntetiska och tas upp lättare av miljön.

Har du redan behandlat sköldlöss på kaktusar?

Advertisement