Vegansk smördeg för att förbereda desserter utan att använda smör, mjölk eller ägg: ta reda på hur man gör

av Hilda Maria Morgan

10 September 2021

Vegansk smördeg för att förbereda desserter utan att använda smör, mjölk eller ägg: ta reda på hur man gör
Advertisement

Smördeg är ett av de äldsta och mest utbredda förberedelserna i världen för att bereda en myriad av kakor med garanterad framgång, pajer framför allt. Och genom att ersätta sockret med en nypa salt blir den också grunden för goda salta rätter.

Den viktigaste ingrediensen är traditionellt dock smör av komjölk och ägg. Hur gör man om man skulle vilja ha ett veganskt alternativ? Om man av någon händelse inte kan använda vegansmör eller margarin finns det en lösning. Man använder olja istället för smör och aquafaba istället för ägg. Läs vidare för att ta reda på receptet.

 

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ingredienserna som behövs för den veganska smördegen (till en kakform på 24 cm):

  • 320 gram vetemjöl 00
  • En tesked bakpulver
  • En nypa salt
  • 90 ml olja (fröolja men också kokosolja, druvkärneolja eller annan vegetabilisk olja du gillar)
  • 90 ml aquafaba: det är helt enkelt kokvattnet från torkade kikärter (eller vätskan från kikärter på burk), som kan vispas tills det blir stelt eftersom det är rikt på proteiner och därmed uppnår en konsistens som liknar äggvita.
  • (Om du ska använda smördegen till en efterrätt) 90 gram socker

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Hur man förbereder vegansk mördeg:

  1. Häll de torra ingredienserna i en stor skål: mjöl, bakpulver och salt.
  2. Blanda dem och tillsätt sedan långsamt oljan under omrörning för att blanda ihop allt. Du kan arbeta med en spatel eller direkt med händerna, du ska få en deg med en smulig konsistens.
  3. Om du vill förbereda en dessert, tillsätt också sockret och arbeta ihop allt för att det ska blandas ordentligt. Annars kan du använda florsocker och hälla ner det i aquafaban innan du vispar den.
  4. Tillsätt aquafaba: det kan vara nödvändigt att tillsätta en extra matsked beroende på vilken typ av mjöl som används för att säkerställa att degen binder och verkligen blir formbar. Arbeta inte för mycket med blandningen, utan gör den homogen och så att den blir lätt att kavla ut sedan som vanlig smördeg. Skapa sedan en slät boll, lägg den i en skål täckt med plastfolie, eller linda bara in den i plastfolie och låt den stå i kylen för att vila i en kvart.
  5. Efter denna tid kan du kavla ut den på arbetsytan. Vid denna tidpunkt kan du göra basen till en paj eller också använda den till hårda kakor, minitårtor eller någon annan efterrätt som du har i åtanke.

Det finns också recept, för beredningen av desserter, som innehåller tillägget av citronskal för att ge en tilltalande doft åt degen.

Om du inte vill använda aquafaba kan du försöka göra degen formbar genom att använda lite vegetabilisk mjölk efter eget val: experimentera tills du hittar den konsistens och smak som just du gillar, trots allt är matlagning också just detta!

 

Advertisement