Några enkla steg för att hålla klädesmal borta från dina kläder

av Hanna Birgitta Nilsson

07 Augusti 2021

Några enkla steg för att hålla klädesmal borta från dina kläder
Advertisement

I alla garderober kan det hända att hitta klädesmal: vi märker av deras närvaro på grund av små hål i kläderna, särskilt tröjor som används mer sällan. Klädmal älskar att äta av textilfibrerna i våra kläder och i synnerhet är de giriga efter ull, och det är därför nödvändigt att vidta en rad försiktighetsåtgärder för att undvika att få förstörda kläder.

Här är en rad tips som kan hjälpa dig att undvika malangrepp i garderober och lådor, så du kan använda dina favoritkläder under lång tid.

Advertisement
Patrick Clement/Flickr

Patrick Clement/Flickr

  • Lägg aldrig smutsiga kläder i garderoben eller byrån: kläder med spår av smuts lockar in dessa djur i lådorna och garderoberna.
  • När ett plagg har "attackerats" av klädmal är det bra att inte lägga tillbaka det i garderoben. I de flesta fall är det lämpligt att kasta dem eftersom äggen från dessa insekter kan gömma sig bland fibrerna i tyget. Strykning kan dock hjälpa: värmen dödar larverna. På samma sätt är tvätt av kläder i höga temperaturer (om de klarar det) en annan möjlig åtgärd. En temperatur på 60 ° rekommenderas. Annars kan du prova med en blandning av ättika och vatten eller väteperoxid. När du är ganska säker på att det inte finns några andra faror kan du leta efter några tips online för att laga hålen och göra någon dekoration så att plagget ser helt ut igen.
  • För känsliga tyger som du inte kan behandla som planerat, finns det de som rekommenderar den motsatta metoden: lägg dem i lufttäta påsar och förvara dem i frysen i 3 dagar, då dör insekterna och deras larver.
  • Du kan också förvara små bitar Marseille -tvål i garderoberna: den här tvålen (som är helt vegetabilisk) har en doft som generellt håller dem borta.
  • På samma sätt kan du använda påsar med torkad lavendel eller mynta, eller till och med små tygbitar som blötläggs med några droppar eterisk olja (helst tea tree, timjan och eukalyptus).
  • Kom också ihåg att regelbundet öppna och vädra skåp och lådor: ljus och rörelse gillar inte dessa djur.

Det värt att försöka med dessa naturliga medel för att undvika att dina favoritkläder blir förstörda av klädesmal, eller hur?

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Advertisement