Tillandsia: Lär dig hur man odlar dessa underbara växter som inte behöver jord

av Hanna Birgitta Nilsson

15 Augusti 2021

Tillandsia: Lär dig hur man odlar dessa underbara växter som inte behöver jord
Advertisement

Tillandsia tillhör ananas-familjen: det finns många olika typer, men gemensamt har de alla egenskapen att vara epifytiska växter, det vill säga att de kan växa på grenar, träbitar och även inerta stöd, eftersom de inte behöver någon jord.

Deras luftrötter och "hårstrån" (trikomer), kan fånga upp vatten och näringsämnen från själva luften och sedan överföra dem till växten. Med sina former, och ibland blommor, är de verkligen unika levande skulpturer som under rätt förhållanden är mycket enkla att dekorera med och är extremt dekorativa.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Exponering: de måste odlas på ljusa platser men inte i direkt solljus, vilket faktiskt kan bränna bladen. Så även hemma, i rum som inte är för mörka, kan de överleva.
Temperaturer: de älskar inte överdriven värme. Den idealiska temperaturen bör inte överstiga 27 ° för mycket, även om de kan överleva när termometern stiger ännu högre. De kan dock inte göra det när temperaturen sjunker under 10 grader. Så även på vintern är det bra att lämna dem i varma (inte för torra) och ljusa rum. Om utomhustemperaturerna däremot inte sjunker under det värdet på vintern, är det möjligt att odla dessa växter även utomhus.

I allmänhet är det lämpligt att flytta dem utomhus, om möjligt, på sommaren, välj en sval och skuggig plats. Men om du märker att växten är frisk och frodig på platsen i hemmet där du har placerat den, är det bättre att inte flytta den alls.

Var då försiktig så att du inte utsätter dem för konstanta vindpustar: om du ser att bladen kämpar och växten verkar svag kan det vara exponeringen i vinden som är orsaken, liksom för låga temperaturer.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Vattning: om luftfuktigheten i luften är rätt, är dessa växter praktiskt taget självförsörjande vad det gäller vattenbehov. Det finns dock några sorter som skapar en sorts kalk med sina blad: som hålls fulla av vatten och som byts varje månad för att få bort allt som kan ruttna och för att alltid ha rent vatten.
Andra typer odlas istället på liknande sätt som orkidéer, därför i ett barksubstrat utan jord: detta måste hållas fuktigt, inte blött. Eftersom de i naturen växer i fuktiga miljöer och fångar upp vatten från luften, bör de hjälpas särskilt under sommaren genom att spruta på dem med demineraliserat vatten en till två gånger om dagen, utan att överdriva.
Hur man stödjer dem: de är vackra placerade på grenar eller på önskat föremål, eller kanske på lämpliga krukväxter, så att de sedan kan dra nytta av fuktigheten när de vattnas.

Vill du odla dessa växter inomhus?

Advertisement