Behöver du rengöra kuddarna? Ta reda på hur du gör det på ett enkelt sätt

av Hanna Birgitta Nilsson

07 Augusti 2021

Behöver du rengöra kuddarna? Ta reda på hur du gör det på ett enkelt sätt
Advertisement

Kuddar är bland de föremål som vi använder regelbundet men som vi inte kommer ihåg att rengöra ordentligt. Varje kväll absorberar de svett, rester av skönhetsprodukter och många andra former av smuts. Så ofta som vi byter örngott bör vi också tvätta kuddarna.

När de är riktigt rena garanterar de en bättre sömn och undviker att skapa andningsproblem. Ta reda på hur du tar hand om dina kuddar.

Advertisement
oola.com

oola.com

Kuddar bör tvättas minst en eller två gånger om året, och framför allt när fläckar eller obehaglig lukt upptäcks.

Du måste alltid vara mycket försiktig när du läser tvättråden: de kan vara tillverkade av olika material och inte alla behandlas på samma sätt. Det finns i alla fall en gyllene regel: de kan tvättas i tvättmaskinen i de flesta fall (och ibland behövs speciella tvättprogram), men du ska aldrig tvätta i för höga temperaturer eller med för kraftig centrifugering. Det är också bättre att tvätta dem en och en för att rengöra dem bättre.

  • Dunkuddar: använd program för ull eller handtvätt, med en temperatur mellan 40 och (max) 60 °.
  • Polyesterkuddar: tvätta dem för hand i 30-40 ° eller använd professionella tjänster.
  • Mikrofiberkuddar: de behöver ett tvättmedel för syntetiska produkter och kan tvättas även i 60 °.
  • Latexkuddar: tvättas för hand, i ett stort handfat eller i badkaret, med varmt vatten och tvål.

Se alltid till att kuddfodralet på själva kudden är väl intakt före tvätt, för att inte riskera att tappa fyllningen, vilket också kan skada tvättmaskinen.

När det gäller typen av tvättmedel är det alltid bra att välja mycket milda, och på marknaden finns det också specifika sådana för kuddar, särskilt för fjäderkuddar. Undvik sköljmedel när det gäller dunkuddar.

Advertisement
thehappierhomemaker.com

thehappierhomemaker.com

För att se till att fyllningen av dunkuddarna förblir välfördelad kan du använda rena tennisbollar i tvättmaskinen.

För att torka kuddarna kan du använda torktumlaren, vad det gäller dunkuddar måste de torkas på låg värme under en längre tid. Det är alltid bra att ta ut kuddarna några gånger och skaka dem lite innan torkprogrammet avslutas. Du kan också lufttorka dem, inte direkt i solljus, det är också viktigt att det inte är för fuktigt, då riskerar man att mögel bildas.

Om du inte har en torktumlare kan du ta hjälp av en hårtork för att påskynda processen.

För kuddar som inte kan tvättas i maskin, till exempel vissa ergonomiska typer, kan du regelbundet torka av dem med en trasa lätt fuktad med milt tvättmedel. Om det finns torra fläckar, prova en tygborste.

En annan användbar försiktighetsåtgärd är vädra kuddarna då och då: under perioder med bra väder är det utmärkt att utsätta dem för solljus i en halvtimme för att neutralisera obehaglig lukt.

Advertisement