Vill du ha vackra och frodiga pelargoner? Ta reda på hur du ger dem näring och klipper dem på rätt sätt

av Hanna Birgitta Nilsson

06 Augusti 2021

Vill du ha vackra och frodiga pelargoner? Ta reda på hur du ger dem näring och klipper dem på rätt sätt
Advertisement

Bland de vanligaste växterna som odlas särskilt på sommaren har vi säkerligen pelargonerna: med sina färgglada blommor och stora löv skapar de täta buskar som är vackra att titta på och som pryder balkonger och väggar.

De är dekorativa växter som inte kräver överdriven vård: de gillar sol och vattna dem utan att överdriva och säkerställ att jorden är dränerande, det är en perenn så om man tar väl hand om den så blommar den året därpå. Håll de borta från för kyliga platser med hårda vintrar.

Om vi vill ge dem näring eller klippa dem, hur gör vi då? Läs vidare för att få reda på hur man går tillväga.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hur man tar hand om dem:

Pelargoner odlas ofta i krukor och behöver gödningsmedel som innehåller kväve, fosfor och kalium i lika balanserade mängder (20-20-20). Av dessa komponenter behövs kalium för att intensifiera färgen på blommor och blad, medan kväve stimulerar tillväxten. Var alltid försiktig så att du inte överdriver, använd alltid lite lägre koncentrationer och doser än de som anges på förpackningen.

Det finns både flytande och pulver gödningsmedel. Det viktiga är att de tre komponenterna finns i lika delar. Hur ofta det ska ges anges på förpackningen, men som regel låter man bli under viloperioden (höst och särskilt vinter) och när det är för varmt.

Om du däremot kan ha dem utomhus, vilket är möjligt på de ställen där vintrarna är milda, är det viktigt att komma ihåg att lägga organiskt gödningsmedel med lite kompost i marken där växten är planterad. 

Undvik gödsel och naturliga hushållsknep som försurar jorden för mycket, till exempel kaffesump.

Beskärning

De flesta arterna tenderar att växa skevt om de inte klipps. Därför är det viktigt att klippa dem i slutet av sommaren och därmed förkorta grenarna, så att växten blir en tjockare och mer kompakt buske. Du kan använda grenarna som skott, var noga med att göra det i mitten av oktober för att ge skotten tid att rota sig: bara på så sätt kommer de att ha en chans att överleva vintern.

Du kan också återgå till att gro plantorna i mitten av april, eller när det inte är kyligt längre, då det inte finns risk för plötsliga temperaturfall, särskilt på natten. Denna andra klippning måste dock vara mycket försiktig annars riskerar du att inte få några blommor.

Under hela vegetationsfasen rekommenderas det alltid att inspektera växterna och ta bort eventuella torra löv och stjälkar.

Lycka till!

Advertisement