Dekorera dina interiörer med dessa ovanliga och fascinerande växter - de är superlätta att odla

av Hanna Birgitta Nilsson

02 Augusti 2021

Dekorera dina interiörer med dessa ovanliga och fascinerande växter - de är superlätta att odla
Advertisement

Krukväxter, de som är lämpliga för att odlas i våra hem där de har mer kontrollerade och skyddade levnadsförhållanden, är verkligen många, även om de vanligaste alltid är desamma. Om du letar efter några arter som har ett lite mer speciellt och ovanligt utseende kan du överväga dem som vi föreslår nedan.

De är alla växter som växer lätt, det enda som behövs är att garantera dem rätt ljusstyrka och temperatur. Låt dig förtrollas av deras ovanliga och fascinerande former!

Advertisement

Haworthia

Haworthia

Pinterest

Dessa suckulenta växter med sin typiska rosettform är importerade från södra Afrika. De har tjocka löv, med fläckar eller ränder som gör dem väldigt vackra. Den mest speciella är kanske H. Cooperi Truncata.

Till skillnad från de flesta succulenter föredrar dessa halvskuggiga förhållanden, vilket gör dem lämpliga inomhusbruk. Om de utsätts för intensivt ljus och värme kan bladen börja brinna eller visa starka tecken på uttorkning.

De behöver sporadisk vattning, alltid när jorden har torkat helt under en hel dag.

 

Advertisement

Trachyandra

Trachyandra

Pinterest

Svårare att hitta men verkligen fascinerande på grund av sin ovanliga form, är Trachyandra en annan suckulent växt. Växer fritt i södra och östra Afrika, den behöver mycket väldränerad jord och växer framförallt på vintern och "vilar" på sommaren (inga bekymmer för semestern!), då den behöver mycket lite vatten.. Den lider mycket om den vattnas för mycket. Den föredrar ventilerade och torra miljöer och ett varmt klimat. Älskar soliga platser.

Monstera

Monstera

Pinterest

En växt för dem som har mycket plats i huset, som tack vare sina speciella löv har blivit en riktigt viktig i grafisk design, liksom en av favoritplantorna för inredning.

Det är en klätterväxt med luftrötter, som behöver ett centralt stöd att för att kunna skapa en rik krona. Det är en mycket långlivad växt och kan rena luften från skadliga ämnen som formaldehyd.

Den klara även 10 ° C, men den växer bäst i temperaturer mellan 18 och 25 ° C och behöver ett mycket ljust läge men utan att bli direkt utsatt för solens strålar i för många timmar, särskilt de varmaste under dagen. De bör vattnas oftare på sommaren (ett par gånger i veckan) och mycket mindre ofta på vintern.

Tillandsia

Tillandsia

Pinterest

Tillandsia, känd som vindväxter, är kända för att de inte behöver jord - bara luftfuktigheten i luften räcker för att de ska överleva. Rötterna behövs bara för att förankra sig (i naturen är det träden) och det är bladen som absorberar vatten och näringsämnen. I torra miljöer eller i perioder med torr värme är det därför nödvändigt att spruta med lite vatten regelbundet. 

När det gäller exponeringen beror det på sorterna, det finns många. I grund och botten kräver de gröna med känsligare blad mindre sol, mer luftfuktighet och en allmänt sval miljö, medan de med styvare gråaktiga löv föredrar mer ljus och högre temperaturer.

Vilken gillar du mest?

 

Advertisement