Palettblad: Fyll ditt hem med färg med dessa fantastiska växter med färgglada löv

av Hanna Birgitta Nilsson

03 Augusti 2021

Palettblad: Fyll ditt hem med färg med dessa fantastiska växter med färgglada löv
Advertisement

I de flesta fall, när vi väljer prydnadsväxter till hemmet eller trädgården låter vi oss förtrollas av deras blommor. Det finns dock många växter som trots att de inte har blommor kompenserar med ett så färgstarkt och hisnande bladverk att bristen på blommor inte märks.

Bland dessa finns säkert palettblad (eller coleos), tropiska växter som ofta finns i hemmen vars löv kan ha många kombinationer av ljusa och pråliga färger. De är vana vid heta, ganska fuktiga klimat och är mer lämpade för att dekorera inredningen i våra hem som små växter som lever i ett år, perfekta för krukor, medan de i deras naturliga livsmiljö är perenner som till och med kan överstiga en meter i höjd. Läs mer om deras behov.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Exponering och klimat: dessa tropiska växter älskar ljus, men under de varmaste timmarna på dagen är det bra om de är skyddade från direkt solljus. Placera dem i ljusa rum, kanske nära fönstren eller precis vid fönsterbrädorna om de är lite skyddade under de ljusaste timmarna av dagen. Den idealiska temperaturen för dem är mellan 20 och 25 grader, men de kan också tolerera något högre temperaturer. Under 12 ° lider de dock och tenderar att inte överleva, så under kalla perioder måste de vara inomhus. Undvik också att de utsätts för kalla drag.
Jord: jorden måste vara rik på näringsämnen men också ganska lös och framför allt dränerande, så att rötterna undviker att stagnera i vattnet. Du kan odla den i marken och lägga till mossa eller sand för att göra den mer dränerande, men i allmänhet odlas dessa växter som ettåriga växter och det är att föredra att använda terrakottakrukor som ger större transpiration av jorden.

 

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Bevattning: på våren och särskilt på sommaren måste dessa växter vattnas ofta för att förhindra att jorden torkar helt. Det bästa är att alltid hålla jorden fuktig men inte våt, så att bara de första centimeterna, det måste alltid vara lite luftfuktighet under.
Gödsel: gödsla med flytande gödningsmedel i början av våren och sen igen under sommaren, varannan vecka och inte oftare. Gödseln måste vara rik på kväve, fosfor och kalium i synnerhet och måste alltid ges utspätt i vatten och i en lägre koncentration än vad som anges på förpackningen.

 

Advertisement