Hibiskus: Ta reda på hur du tar hand om en av sommarens vackraste blommor

av Hanna Birgitta Nilsson

04 Augusti 2021

Hibiskus: Ta reda på hur du tar hand om en av sommarens vackraste blommor
Advertisement

Hibiskus är från Asien men är utspridd över hela världen, inklusive tropiska öar som Tahiti. Den är en av de mest kända och mest älskade växterna, särskilt på grund av sina pråliga blommor som blommar sent på våren och under hela sommaren.

Det är en lövväxt och löven faller på hösten. I områden med kalla vintrar måste den odlas inomhus, även om det finns vissa sorter, till exempel Hibiscus moscheutos med gigantiska blommor eller Hibiscus syriacus som är mycket starkare och kan leva i trädgården i många delar av världen. Beroende på sorten kan blommornas färger vara helt olika, och i allmänhet har stjälken en annan nyans än kronbladen. Vissa har dubbla blommor, vilket gör dem ännu mer speciella.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Exponering och klimat: hibiskusen älskar solen och föredrar alltid värme. Så placera den på platser där den kan få många timmars direkt sol per dag, det kommer att löna sig med en vacker och långvarig blomning. De mer resistenta arterna tål även hårda vintrar, även om grenarna nästan alltid torkar helt och nya skott dyker upp först på senvåren. Om du har dem inomhus även på sommaren, se till att hemmet ventileras och att temperaturen inte överstiger 25 °.
  • Vatten: när de planteras (i slutet av vintern eller under hösten) måste hibiskusplantorna vattnas regelbundet men inte för ofta. Det är en växt som inte tål vattenstagnation. De ska även vattnas regelbundet när de blommar. Se till att växten inte hålls för torr (låt inte mer än två veckor passera utan att kontrollera växten och jordens fuktighet)
  • Jord: Hibiskus kan odlas i nästan vilken typ av jord som helst, så länge den dränerar. De planteras ofta i krukor för att skydda dem inne i hemmet eller i ett växthus under vintern, och i så fall måste de omplanteras ungefär vartannat eller var fjärde år beroende på tillväxttakten.

Lycka till!

Advertisement