Har dina växter solbrända löv?

av Hanna Birgitta Nilsson

17 Augusti 2021

Har dina växter solbrända löv?
Advertisement

När temperaturen stiger och det inte regnar kan det hända att vissa växters blad bränns av solen: det är blad som tappar sin karaktäristiska färg och blir brunaktiga och livlösa, även bara på kanterna eller på en portion. När detta fenomen verkligen orsakas av höga temperaturer och torka, om det märks i tid, kan växten fortfarande räddas i de flesta fall.

Det kommer därför att vara nödvändigt att agera snabbt och sedan kontrollera under de följande dagarna för att märka tecken på återhämtning som, beroende på omständigheterna, också kan vara långsam. Läs vidare för att ta reda på hur man agerar.

Creativo

Creativo

Hur man känner igen tecken på brännskador på grund av solen eller brist på regn / vatten: växten försöker att ta upp vattnet som finns i jorden och kan inte fördela det till de mest ytliga delarna, därför blir löv med vattenbrist bruna, även i spetsarna, och ibland skrynkliga. Mestadels påverkas de yttersta bladen, vid spetsen av de mest exponerade grenarna.

Vad kan man göra?

Om växten är i en kruka, flytta den till en mer skyddad plats så att den inte står i solen under de varmaste timmarna. Ibland är det bara ett tecken på att vi utsatt växten för för mycket sol när det kanske är en sort som inte behöver det så mycket.
2. Under varma dagar, vattna rikligt jorden (vattnet måste nå rötterna och blöta lövverket behövs inte), se alltid till att det finns bra vattendränering. Stagnation är dock skadligt för de flesta växter. Gör det dock alltid mycket tidigt på morgonen eller på kvällen, så att vattnet inte avdunstar snabbt p.g.a. värme (detta är en försiktighetsåtgärd som du alltid bör ha, även när växterna är friska).
3. Hjälp jorden att hålla sig fuktig genom att använda olika typer av mulch - detta kan vara löv, barr, bark eller andra lösningar som finns i alla trädgårdsaffärer. Småsten hjälper också och till och med tidningsark.
4. När växten börjar återhämta sig, ge den små doser av lämpligt gödningsmedel (beroende på växttyp), följ alltid de angivna doserna noggrant. Överdriv inte mängderna och kom alltid ihåg att det är bra att göra det under de kallaste timmarna av dagen, helst på kvällen.
5. Ta bara bort löv som är skadade mer än 50% och använd alltid en välsteriliserad sax.
6. Om de är i krukor, kan du använda fatet och fylla det med expanderad lera, vilket gör att växten behåller fukten längre, vilket skapar ett fuktigt mikroklimat för växten ...

Om du inte ser några minimala förbättringar inom några dagar är det bättre att konsultera några experter, men tappa aldrig hoppet: ibland tar det lång tid att återhämta sig, och vissa växter kan till och med förlora antenndelen helt men sen gro igen.

Advertisement