Diskmedel: förbered det med dina händer på ett naturligt sätt med vald doft

av Hanna Birgitta Nilsson

31 Juli 2021

Diskmedel: förbered det med dina händer på ett naturligt sätt med vald doft
Advertisement

När det gäller rengöringsprodukter är vi verkligen bortskämda med valet på marknaden, även vad det gäller diskmedel. Men om du vill försöka göra ett hemma, personligt och med respekt för miljön (så du inte längre behöver slänga plastflaskor i soporna som produceras varje dag), kan du göra det på ett mycket enkelt sätt.

Det finns flera metoder för att tillverka diskmedel, och nedanför erbjuder vi dig ett med citronsyra, Castilla tvål (men om du inte hittar den kan du också använda dem från Marseille), vinäger, salt och essentiella valda oljor. Det är verkligen lätt att förbereda och luktar fantastiskt, liksom bra för avfettning och säkerställer god hygien. Läs vidare för att ta reda på mer.

via hellonest.com

Advertisement
peapod labs/Flickr

peapod labs/Flickr

Vad behöver du göra för att göra ett eget diskmedel?

  • 120 ml flytande castiltvål. Om du inte hittar någon kan du lösa upp Marseille -tvålflingor i kokande vatten (100 gram per liter) och sedan blanda för att få en flytande tvål som måste svalna i några timmar innan du använder den. Du kommer då att ha en flytande tvål att använda till många andra sysslor runt om i hemmet.
  • 60 ml destillerad vit vinäger (alkoholvinäger)
  • 1 tsk citronsyra pulver
  • 5 droppar eterisk olja efter eget val (det kan vara med citrus doft, eller till och med lavendel, mynta, tea tree, rosmarin eller eukalyptus)
  • En liten 250 ml plastflaska

Så här gör du för att förbereda diskmedel med eterisk olja:

  1. Lägg alla ingredienser i en liten skål, blanda väl
  2. Häll sedan i allt som tillverkats i en tom glasburk eller i en flaska går att trycka på (de för diskmedel i korthet)
  3. Du kan använda detta både för att diska för hand, men kom ihåg att den är ganska koncentrerad, så det kommer inte att behövas mycket, eller så du kan också hälla 2 matskedar i diskmaskinen. Skaka alltid flaskan eller burken väl före användning.

Det är bäst att inte göra för mycket, eftersom det håller i två veckor.

Bra jobbat!

Advertisement