Metallflaska: ta reda på hur du rengör den på rätt sätt för att undvika bakterier och dålig lukt

av Hanna Birgitta Nilsson

25 Juli 2021

Metallflaska: ta reda på hur du rengör den på rätt sätt för att undvika bakterier och dålig lukt
Advertisement

Metallvattenflaskor är en allt populärare produkt: att använda dessa rostfria flaskor är praktiskt, ekologiskt och ekonomiskt. Vi spenderar mycket mindre på att investera i en av dessa produkter istället för att alltid köpa nya plastflaskor och vi minskar kraftigt miljöpåverkan.

Metallflaskorna håller mycket längre än plastflaskor och jämfört med dem garanterar de också bättre hygienförhållanden: du bör aldrig återanvända en plastflaska för att dricka men metallflaskor - om de rengörs ordentligt - är istället perfekta att återanvända otaliga gånger.

Men om vi inte kommer ihåg att rengöra dem varje gång efter användning kan det finnas skadliga bakterier eller till och med mögel och ibland även dålig lukt. Läs vidare för att lära dig hur du tar hand om dessa vardagliga tillbehör.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om du rengör flaskan varje gång, kan du använda bara mycket varmt vatten och ett milt diskmedel eller kastilltvål. Skaka flaskan lite med locket stängt och skölj sedan flera gånger för att ta bort eventuella rester. Om du har använt flaskan till kaffe, te eller andra drycker som lämnar en stark lukt efter sig, är det bättre att använda en av dessa andra metoder efter att ha diskat den med diskmedel.

  • Ättika: fyll flaskan med ättika eller vinäger och tillsätt samma mängd vatten, stäng flaskan och skaka kraftigt. Låt det verka i några minuter och skölj sedan. Ättika är utmärkt mot kalk och fungerar som desinficering. Låt det inte verka för länge på metallen, eftersom det kan sluta med att korrodera den, med konsekvenser som även rör vår hälsa.
  • Bikarbonat: häll en tesked bikarbonat i flaskan, fyll sedan resten med varmt vatten, skaka det väl och låt det verka i några minuter och skölj sedan ordentligt.
  • 3% Väteperoxid: om du inte kan få bort dåliga dofter, häll 60 ml väteperoxid i flaskan efter tvätt med diskmedel, stäng den och skaka den väl. Töm sedan och skölj den snabbt med vatten.

Dina vattenflaskor är nu redo att användas.

Advertisement