Har ugnen dubbelt glas och du vet inte hur du ska rengöra den? Prova dessa metoder

av Hanna Birgitta Nilsson

22 Juli 2021

Har ugnen dubbelt glas och du vet inte hur du ska rengöra den? Prova dessa metoder
Advertisement

Varje gång vi lagar mat i ugnen bidrar vi till att smutsa ner den lite: ångorna och stänk av mat lägger sig inte bara på gallren och på väggarna i ugnen utan också på glaset och allt måste rengöras regelbundet för att förhindra att värmen gör dessa fläckar ännu mer märkbara.

I synnerhet när det gäller ugnsluckan är glasen i allmänhet dubbla, och vi märker ofta att även om de tvättas inuti och utanför att det finns tydliga och synliga märken av smuts: de sitter fast i utrymmet mellan de två glasen. Därför är det nödvändigt att ta isär helt eller delvis för att ta bort dem. Här är några användbara tips för att göra detta.

Advertisement
Video tutorial via Homes.com/YouTube

Video tutorial via Homes.com/YouTube

I vissa modeller sitter glasen fast i metallramen med skruvar. Öppna ugnen och inspektera alla gångjärn. Om du hittar skruvarna måste du lägga ner lite tid på att ta isär allt, så skaffa stor låda som stöd så att själva luckan inte faller på golvet och leta efter rätt skruvmejsel.

När du skruvar loss skruvarna ska du alltid hålla ihop de två glasdelarna tills du har tagit bort alla skruvar och sedan rengör du medan håller upp det inre glaset.

Advertisement
Video tutorial via GE Appliances/Youtube

Video tutorial via GE Appliances/Youtube

I vissa ugnsluckor går det inte att separera glasen, men om du skruvar loss luckan helt så kan du placera den försiktigt på en stor arbetsyta eller på golvet (lägg något under, som t.ex. en handduk). Mellan glasen finns ett mellanrum, för att rengöra kan du ta en robust trästav, linda den med en mikrofiberduk som hålls på plats med gummiband och doppa den i vatten och rengöringsmedel innan du använder den. Använd sedan en torr mikrofiberduk som du torkar med.

Video Tutorial via Riti Elettrodomestici/YouTube

Video Tutorial via Riti Elettrodomestici/YouTube

På de mer moderna modellerna kan du rengöra glaset på ett riktigt enkelt sätt: när du öppnar luckan kanske du märker några spärrar som håller glaset stilla, de är placerade nära gångjärnen. Vrid dem helt och flytta försiktigt det inre glaset tills det lossnar.

När allt tvättats och torkats, behöver du bara sätta ihop de olika delarna igen.

Vad ska man använda för att tvätta glasen?

Du kan använda ättika och bikarbonat, blandat med några droppar diskmedel: gnugga denna blandning på glasen med en svamp, låt den verka i en halvtimme eller mer innan du tvättar noggrant med en fuktig trasa flera gånger. Om smutsen är envis, lägg tidningar eller gamla disktrasor på golvet och låt bikarbonatet och ättika verka över natten innan du sköljer.

Alternativt kan du också använda marseille-tvål utspädd i vatten, tvätta försiktigt och torka sedan med en pappershandduk (eller en ren trasa) indränkt i ättika för att avlägsna eventuella oljiga rester som kan finnas kvar efter användning av tvålen.

Lycka till!

Advertisement