Wi-Fi-signal hemma: de mest användbara tipsen för att förbättra den och få ut det mesta av den

av Hanna Birgitta Nilsson

01 Augusti 2021

Wi-Fi-signal hemma: de mest användbara tipsen för att förbättra den och få ut det mesta av den
Advertisement

Internet är en del av vår vardag: vi använder internet för de flesta aktiviteter som vi måste göra varje dag, och nu finns det inget hus där det inte finns någon Wi-Fi-anslutning. I de allra flesta fall har vi ett modem anslutet till telefonlinjen, ofta med antenner som skickar signalen genom hela huset. Om det inte når varje punkt i huset, kommer ett antal alternativ att spela in, till exempel signalrepeterare.

Det är dock inte alltid nödvändigt att investera och skaffa dessa system: ibland kan det faktiskt vara tillräckligt att placera routern på en annan plats.

Advertisement
ajay_suresh/Flickr

ajay_suresh/Flickr

Innan du agerar är det alltid bra att kontrollera anslutningens faktiska hastighet och detta kan göras mycket enkelt. Anslut bara din dator eller bärbara dator till routern med hjälp av en Ethernet-kabel (Wi-Fi-signalen ger inte alltid tillförlitliga resultat) och anslut sedan till internet och sök online efter ett anslutningshastighetstest i valfri webbläsare . Där ser du hur snabbt du laddar ner och laddar upp data, så att du också kan förstå om du verkligen har tjänsten du betalar för.

När det gäller routern i huset måste den vara i den mest centrala punkten och fri från hinder runt den: inga väggar, dörrar, möbeldörrar. Placera den på en hylla eller möbel, så att den är så fri som möjligt runt omkring.

Kontrollera också med din bredbandsleverantör att routern är uppdaterad: dessa enheter får automatiska uppdateringar av programvaran och drivrutinerna i dem, utan att vi märker det, men när det är äldre modeller kommer uppdateringarna inte längre, så du måste kontrollera om det är möjligt att åtgärda problemet eller kanske byta ut modemet mot en nyare.

Antennerna: vissa routrar har integrerade och dolda, medan andra har synliga. I det senare fallet, beroende på hur huset är, måste du placera dem på olika sätt. För hus med flera våningar måste du böja antennerna med en vinkel på 30 °, så nästan horisontellt. Detta sänder lättare signaler uppåt. I ett enplanshus måste antennerna förbli vertikala så att signalen kommer att expandera horisontellt.

Undvik att någon använder din signal genom att försvaga den: använd ett personligt och svårt lösenord med stora och små bokstäver, siffror och ett par skiljetecken. Du kan hjälpa dig själv genom att använda en berömd mening eller andra uttryck som du kommer ihåg, modifiera dessa med specialtecken. Samtidigt är det alltid bättre att undvika att ha för många enheter ständigt anslutna: bland datorer, mobiltelefoner, surfplattor och andra system måste Wi-Fi alltid betjäna många enheter samtidigt. Det är bättre att inaktivera några av dem när du inte använder dem.

Om anslutningen inte förbättras eller kanske är mer stabil men ändå inte når alla punkter i huset, fråga då hos specialbutiker eller hos din operatör om du kan köpa en signalrepeterare som förlänger signalen.

Advertisement