Sprid en behaglig doft i hela ditt hem med ett handgjort citrondoftljus

av Hanna Birgitta Nilsson

29 Juli 2021

Sprid en behaglig doft i hela ditt hem med ett handgjort citrondoftljus
Advertisement

Använd ett ljus för att lätt parfymera det gör vårt hem mer välkomnande och trevligt under vanliga dagar eller bli en härlig detalj för ett speciellt tillfälle.

Närhelst vi vill ha en fräsch och uppfriskande doft, som doftar rent, är den typ av dofter som vi kommer att tänka på antagligen citrus. Och även med ett enkelt jobb hemma kan vi samla all citronarom för att skapa ett ljus på ett naturligt sätt. Läs vidare för att ta reda på hur du ska återvinna gamla doftfria ljus.

Advertisement
craftberrybush.com

craftberrybush.com

Du behöver:

  • Två doftfria ljus, helst färglösa. Eller motsvarande mängd naturligt bivax.
  • Eterisk olja med citron plus en annan som du vill kombinera (valfritt). Du kan kombinera mynta eller lavendel, rosmarin, timjan.
  • En kastrull för att värma upp vaxet
  • Två små metallbehållare
  • Om du använder bivax behöver du också en veke
  • Två glasburkar
  • Kökstång
  • En pinne eller penna

Därefter:

  1. Placera ljusen i kastrullen och sätt den på låg värme
  2. När vaxet är smält, ta bort veken med tång och håll dem åt sidan
  3. Låt vaxet svalna 
  4. Under tiden, sätt in änden på varje veke inuti behållaren och använd lite smält vax (med en tesked t.ex. för att inte göra illa dig själv) i behållaren för att försegla veken.
  5. Om vaxet fortfarande är tillräckligt flytande, tillsätt 20 droppar eterisk olja (eller 10 och 10, men du kan välja hur mycket du ska använda)
  6. Blanda väl med en träslev för att blanda oljan i vaxet. Sätt vid behov tillbaka kastrullen för att smälta allt lite och rör om hela tiden.
  7. Fäst den andra änden av veken på mitten av en pinne eller penna: det fungerar som stöd och håller veken rakt när du omger den med vax, den måste vara bredare än glasburkens / glasets öppning.
  8. Placera varje veken i mitten av burken / glaset
  9. Häll i vaxet, utan att flytta veken
  10. Vänta tills det blivit fast och ta bort pinnen.

Ditt ljus är klart. Du kan naturligtvis också berika det med andra element beroende på parfymen eller den estetiska effekten du vill uppnå: kvistar rosmarin, mynta blad, torkade lavendelblommor eller till och med några citronskivor pressade på glasets innervägg. Ha så kul!

Advertisement