För varmt för att stryka? Upptäck användbara knep för att ta hand om tvätten utan att sätta igång strykjärnet

av Hanna Birgitta Nilsson

15 Juli 2021

För varmt för att stryka? Upptäck användbara knep för att ta hand om tvätten utan att sätta igång strykjärnet
Advertisement

Vem är det som vill stryka kläder när det är varmt? Om det redan är en av de tråkigaste uppgifterna i hemmet blir det verkligen outhärdligt när de heta dagarna anländer. För alla plagg som verkligen måste strykas (formella skjortor eller kanske sidenplagg och andra tyger som lätt förstörs av veck efter tvätt) kan vi dock använda en serie som gör att vi inte behöver sätta på strykjärnet.

Ta reda på hur du kan göra för att slippa stryka när det är för varmt: det är också ett sätt att spara på el och kanske spara användbar tid, från försiktighetsåtgärderna under tvätten till knepen som du kan använda efteråt.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Under tvätten: Föredra kortare tvättprogram, och kanske undvika centrifugeringsfasen när det är varmt väder. På så sätt undviker du att skrynkla tyget för mycket och dessutom bevaras strukturen och färgen längre. Vad det gäller stickade plagg, linne och ullplagg ska dessutom centrifugeringen alltid undvikas: när du tar ut kläderna från tvättmaskinen pressar du dem med händerna för att få bort överflödigt vatten och sen hänger du dem (horisontellt). Undvik att ha för mycket tvätt i tvättmaskinen: överskrid aldrig 3/4 av lasten i trumman.

När tvätten är klar:

  • Ingen torktumlare: Den gör kläderna skrynkliga. Använd torkstället och när det går undvik klädnypor eftersom de lämnar märken på de tunnaste tygerna. På de mer motståndskraftiga kan de dock hjälpa dig att hålla dem väl sträckta, så om du måste använda dem, sätt dem på de platser där de inte skapar för många märken på tyget eller använd dig av tygbitar, papper eller tunna stoppningar för att skydda tyget i den punkt där de kläms fast.
  • Långa klänningar, linnekläder (som är väldigt blöta efter tvätt), koftor och jackor kan hängas på galgar för att undvika att de blir skrynkliga.
  • Vik försiktigt alla plagg så fort du tar bort dem från klädstrecket, på så vis hålls de i bra skick och utan veck även i garderoberna
  • Det finns också anti-vecksprayprodukter att köpa. Om du vill kan du också förbereda dem hemma, med vatten och sköljmedel i lika delar, sedan sprutas en mycket liten mängd på kläderna. Prova kanske på T-shirts eller billigare kläder för att se om du gillar resultatet.
  • Om du behöver ta bort ett veck snabbt, fukta området och blås det med en hårtork.
  • Du kan också använda plattången för att ta bort veck, speciellt på en krage och på manschetter.
  • Ett giltigt alternativ till strykjärnet, och mycket snabbt och praktiskt, är de vertikala ångstrykarna.
  • Lägg ett vikt plagg under en vikt (en hög med böcker eller en behållare med vatten) under en hel natt: nästa dag hittar du det vikt utan veck. Och om du kanske har värmt något i en kastrull, kan du använda den heta underdelen för att stryka något snabbt, som ett alternativ till strykjärn!

Lycka till!

 

Advertisement