Fläckiga och trasiga vita strumpor? Ta reda på hur du får dem att se bra ut igen med enkla gör-det-själv-tips

av Hanna Birgitta Nilsson

10 Juli 2021

Fläckiga och trasiga vita strumpor? Ta reda på hur du får dem att se bra ut igen med enkla gör-det-själv-tips
Advertisement

I linnelådorna i vilket hem som helst finns det alltid några par vita bomullsstrumpor, kanske till och med frottéstrumpor, långa eller korta: De långa för sport, de korta för sommaren. En nackdel är dock att smuts och svettfläckar ofta lämnar märken som inte riktigt går bort med normal tvätt.

Du kan dock använda en serie gör-det-själv-medel för att ta bort fläckar och få dem att se ut som nya igen.

Advertisement
Joe Shlabotnik/Flickr

Joe Shlabotnik/Flickr

  • Natriumperkarbonat: denna alkaliska substans är både bakteriedödande och bleker, därför är den utmärkt i tvätten. Fyll ett handfat med varmt men inte kokande vatten (det måste vara mellan 40 och 60 grader), häll i två matskedar perkarbonat (eller följ anvisningarna på förpackningen) och lägg i strumporna och låt de ligga där i 3 timmar.
  • Med tvättmedel och citron: När det gäller lättare fläckare kan du ta citronsaft tillsammans med tvättmedel (alternativt diskmedel, men bara några droppar) och hälla dem direkt på fläcken, gnugga sedan väl med lite vatten. Därefter kan de tvättas normalt.
  • Bikarbonat och citron: fyll ett handfat med varmt vatten, häll två matskedar bikarbonat och saften av en citron. Låt strumporna blötläggas i en timme eller mer, gnugga väl i de mest fläckiga områdena och fortsätt vid behov med den vanliga tvätten.
  • Med kokande vatten: Ibland räcker det med en kastrull med kokande vatten för att tvätta de smutsigaste strumporna. Koka vattnet, häll i citronsaften från en citron (ibland två), stäng av värmen och blötlägg strumporna i 3 timmar eller mer.
  • Med citronsyra: lös upp en tesked i varmt vatten och låt strumporna blötläggas i en halvtimme och gnugga sedan där fläckarna sitter. 
  • Du kan också förbehandla strumporna genom att gnugga lite ättika eller väteperoxid innan du lägger strumporna i tvättmaskinen.

Har du redan provat dessa lösningar?

Advertisement