Luktar tvätten svett efter tvätt? Få bort dålig lukt med dessa hushållsknep

av Hanna Birgitta Nilsson

09 Juli 2021

Luktar tvätten svett efter tvätt? Få bort dålig lukt med dessa hushållsknep
Advertisement

När det är varmt eller när vi kommer hem från ett träningspass eller tungt arbete, är våra kläder verkligen genomsura av svett och har en sur och stark lukt som för det mesta gör så att vi snabbt vill sätta på en tvätt.

Tvätt i tvättmaskinen lyckas emellertid inte alltid neutralisera de dåliga dofterna: det händer att även om kläderna är rena finns det en lukt kvar som gör att vi tvingas tvätta dem igen, slösa tid och konsumera mer vatten, tvättmedel och el. Det är dock möjligt att använda några användbara metoder för att effektivt neutralisera dessa lukter med vanliga och billiga medel.

Advertisement
Dejan Krsmanovic/Flickr

Dejan Krsmanovic/Flickr

Hur gör man?

Ta ut dina kläder från gympapåsen eller tvättkorgen om den är för full, för att bakterierna inte ska föröka sig. Skaka kläderna och låt dem vädras om du inte kan tvätta direkt direkt.

Det är onödigt att öka doserna av tvätt- och sköljmedel, som istället fastnar i tygernas fibrer och skapar ännu mer dålig doft. Det som hjälper är att förbehandla kläderna genom att blötlägga dem i en halvtimme i en lösning med en del ättika och fyra delar vatten. Alternativt kan du fylla handfatet med vatten och hälla en halv kopp bikarbonat i den. Sedan finns det specifika rengöringsmedel för tvätt av sportkläder.

Om situationen inte verkar för allvarlig kan det räcka att hälla ättika i tvättmedelsfacket och lite bikarbonat direkt på tvätten i tvättmaskinen innan du startar den.

I vilket fall som helst är användningen av ättika på tyger endast indikerade för de mest motståndskraftiga tygerna, medan det är mer riskfyllt att hälla det på känsliga tyger då det kan bli för aggressivt. Kontrollera därför tvättanvisningarna på etiketterna på de olika plaggen för att vara säker på att du kan behandla dem med alternativa metoder istället för vanliga tvättmedel.

En annan viktig grej är att låta kläderna torka i frisk luft, det avlägsnar ofta den dålig lukten som är kvar efter tvätten.

Advertisement