Kasta inte äggskalen: upptäck hur du återanvänder dem hemma och i trädgården

av Hanna Birgitta Nilsson

04 Juli 2021

Kasta inte äggskalen: upptäck hur du återanvänder dem hemma och i trädgården
Advertisement

Ägg är bland de mest konsumerade livsmedlen i världen och ofta har man alltid ett paket i kylen. Väldigt användbara på flera sätt i köket, även deras skal kan användas.

Med äggskal kan du faktiskt inte bara göra fina dekorationer - under påskperioden! Det är också möjligt att använda dem både hemma och i trädgården. Se alltid till att du har sköljt bort resterna av äggvita och låt dem torka ordentligt innan du använder dem, då kan vi dra nytta av deras egenskaper på flera sätt.

Advertisement
Phu Thinh Co/Flickr

Phu Thinh Co/Flickr

För fettfläckar på tyg: lite som för talkpulver eller gips, kan kalciumet i äggskalen absorbera oljiga ämnen, så finkrossade skal kan hjälpa till att få bort fettfläckar från tyg och ytor. Det är viktigt att skalet är torrt och sedan "krossar" man dem till så små bitar som möjligt.

I trädgården: krossade äggskal spridda på marken runt växterna, verkar vara ett slags näringsmedel. Äggens smak kan faktiskt göra en mycket sur jord lite mer alkalisk, men bara till en viss punkt (vid pH-värde 6.8 börjar de upplösas). Återigen måste de malas till ett pulver, och det är mycket lättare när de har sköljts av och låtit torka helt i några dagar.

Upplösning av smuts: välhackade äggskal har en förmåga att slipa bort smuts från olika ytor. Hacka dem fint tills de blir till ett vitt pulver och använd dem på de smutsiga ytorna, gnugga därefter med en tvättsvamp. Du kan också blanda i lite bikarbonat för en ännu effektivare åtgärd. Om du å andra sidan vill rengöra insidan av flaskor, burkar eller andra behållare kan du krossa skalen (de behöver inte vara ett pulver) och tillsätt vatten, tvål och skaka behållaren väl så att friktionen av skalen på väggarna hjälper till att ta bort smutsresterna.

Har du provat dessa äggskalstrick än?



Advertisement