Adjö till smuts mellan kakelplattorna: upptäck några enkla gör-det-själv-lösningar

av Hanna Birgitta Nilsson

01 Juli 2021

Adjö till smuts mellan kakelplattorna: upptäck några enkla gör-det-själv-lösningar
Advertisement

Badrummet i hemmet är alltid en miljö med mycket fukt, som gynnar mögel- och svampväxt även på väggarna. Sedan har vi alla tvål- och smutsrester som särskilt på väggarna runt duschen eller badkaret kan vara väldigt irriterande att skåda.

När vi rengör badrumsplattorna tar vi inte alltid hand om skarvarna och med tiden lurar det mycket smuts emellan plattorna. Det är dock inte svårt att få bort denna smuts och du dra stor nytta av flera gör-det-själv-medel.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vatten och bikarbonat: Blanda lite bikarbonat med lagom mycket vatten i en skål för att skapa en deg. Degen måste ha en konsistens som gör att du kan gnugga den mellan plattorna utan att den "rinner ner". Använd en gammal tandborste eller de specialborstar som finns på marknaden. Bikarbonat är utmärkt för att djuprengöra och desinficera, särskilt om det finns mögel.

Ättika: häll lika mycket vatten som ättika i en sprayflaska och använd det för att tvätta plattorna och borsta sedan däremellan plattorna med en gammal tandborste. Om de är väldigt smutsiga kan det hjälpa att först bre ut bikarbonatdegen och sedan spraya med ättikan och därefter gnugga så att all smuts löses upp.

Väteperoxid: mot smuts och mögel är väteperoxid alltid ett utmärkt botemedel. Du kan använda den tillsammans med lite marseilletvål upplöst i vatten för att skapa ett rengöringsmedel som är lämpligt för tvätt av badrumsytor (eventuellt kan man också tillsätta lite bikarbonat för att göra det ännu mer effektivt), eller så kan man blanda väteperoxid med bara bikarbonat och vatten och blanda ihop det till en slags deg som i första tipset. 

Tandkräm: Om du inte har tid, använd lite tandkräm. Denna lösning rekommenderas inte för silikondelar, men fungerar bra om man inte kan använda sig av de andra metoderna. För att få bort det smutsiga måste du gnugga tandkrämen mellan kaklet med en gammal mjuk tandborste och därefter sköljer du.

Majsstärkelse och citronsaft: en blandning av dessa två ingredienser skapar en lätt rengörande deg som har ett pH-värde som är tillräckligt surt för att attackera och lösa upp smutsen.

Advertisement