Bli av med dålig lukt i kylskåpet: gör-det-själv-knepen för att rengöra och fräscha upp

av Hanna

30 Juni 2021

Bli av med dålig lukt i kylskåpet: gör-det-själv-knepen för att rengöra och fräscha upp
Advertisement

När vi öppnar kylskåpet, oavsett om det är tomt eller fullt av mat, och vi märker fläckar av vätska som runnit ut ur någon behållare, matrester och smuts och vi framför allt attackeras av dålig lukt, är det alltid en extremt oangenäm känsla, oavsett hur färska och goda livsmedlen inuti kylen är. 

I själva verket borde vi ta till system för att förvara livsmedlen, som hjälper oss att städa upp och undvika denna typ av situation, men det är normalt att vi då och då måste tömma ett par hyllor eller hela kylen och rengöra dem ordentligt. Att ingripa på detta sätt med jämna mellanrum är faktiskt en grundläggande metod för att garantera kylens hygien. Nedan kan du ta reda på vilka lösningar och produkter som kan hjälpa dig att hålla ditt kylskåp i toppskick.

Advertisement
Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Töm kylskåpet väl, förvara eventuellt maten i kylväskor med kylklampar och koppla ur strömmen om du måste arbeta länge på hela insidan av kylen för att arbeta säkert.

Ta också ut hyllorna och lådorna och håll dem åt sidan för att tvätta senare. Kom ihåg att inte använda varmt vatten på glashyllorna som du tagit bort (termisk chock kan knäcka dem).

Förbered din favoritprodukt från en av dessa:

  • Med vinäger: du behöver bara fylla en sprayflaska med vinäger och vatten (det är alltid bäst demineraliserat eller destillerat, men det är inte strikt nödvändigt) i lika delar. Vinäger eliminerar lätt dålig lukt och rengör även fet smuts utan att lämna sin skarpa doft under lång tid.
  • Med Marseille-tvål eller mjuk kaliumtvål: späd cirka 100 gram tvål (riven eller i bitar) i en en-liters sprayflaska fylld med varmt vatten. Lägg sedan till om du vill en matsked bikarbonat och två matskedar väteperoxid för att verka effektivt på mögelfläckar eller där det finns mögelrester.
  • Med citronsyra: lös 150 gram syra i en halv liter vatten, och du får en behagligt doftande produkt som snabbt rengör väggarna i kylen och tar bort dålig lukt. Du kan också förstärka lukten genom att tillsätta 3-5 droppar eterisk olja med citron.
  • För en mycket kraftfull produkt, som kan användas i de allvarligaste fallen, kan du blanda en halv kopp natriumperkarbonat i 2 liter vatten och sedan tillsätta 60 ml vinäger och 60 gram bikarbonat.

Dessa produkter kan också användas för att rengöra hyllorna och lådorna.
Kom ihåg att alltid använda svampar eller mikrofiberdukar som inte har slipande delar. Använd alltid handskar och skölj och torka med mikrofiberdukar.

Advertisement