Golv utomhus att rengöra? Få dem att se som nya ut igen med dessa enkla DIY-metoder

av Hanna

26 Juni 2021

Golv utomhus att rengöra? Få dem att se som nya ut igen med dessa enkla DIY-metoder
Advertisement

Balkonger, terrasser eller asfalterade områden i trädgården som fylls av sittgrupper och relaxområden av olika slag är ytor som utsätts för väder och vind och på kort tid ändras deras ursprungliga finish synligt. De blir mörkare, mossa och lav  bildas eller så fläckas de rentav permanent. Även om utegolven kan förbli estetiskt tilltalande med tiden och när dessa fenomen börjar, finns det fall där det är viktigt att rengöra grundligt för att njuta av dess skönhet. Förutom att sopa och hålla området rent så ofta som möjligt kan du då och då ingripa genom att tvätta plattorna eller materialet som utgör golvet.

Beroende på vilket material dessa golv är gjorda av, kan olika huskurer användas för att få fram så mycket som möjligt av den ursprungliga skönheten i dessa material.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Med klinkerplattor och liknande kan du använda tre alternativa metoder:

  • Vid vanlig rengöring kan du använda en hink med varmt vatten där du har hällt ett eller två glas vit vinäger. Använd en trasa och en kvast för att ta bort alla fläckar.
  • Om det finns mer envisa fläckar kan du lägga till några matskedar bikarbonat och låta det verka genom att gnugga innan du sköljer.
  • Som ett alternativ kan du också använda en handfull Marseille-tvål i en hink med varmt vatten.

För golv i cement:

Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt ett halvt glas vit vinäger och ett halvt glas denaturerad alkohol. Använd alltid en hård borste med mycket hårda borst för att skrubba de grovare och smutsigare områdena av golvet och skölj sedan ordentligt.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Golv i terrakotta

Fyll en hink med varmt vatten, tillsätt 3 matskedar vit vinäger och en tesked (eller lite mindre) ekologiskt diskmedel. Gnugga på de olika fläckarna med en hård borste och skölj väl. Alla dessa golv är mycket porösa och tenderar faktiskt att hålla fast rester av smuts och tvål.

Golv i natursten

  • Häll några droppar diskmedel och en droppe blekmedel i en hink med varmt vatten.
  • Som ett alternativ kan du använda lite Marseille-tvål, vinäger och bikarbonat i vattnet, men var försiktig så att du inte blandar vinäger med blekmedel.
  • Fortsättningsvis kan du prova ett halvt glas citronsyra upplöst i vatten, alltid med en droppe Marseille-tvål.

För att jobba på fläckar, ta hjälp av hårda borstar, annars kan du använda enbart trasor och sedan alltid skölja väl.

Lycka till!

Advertisement