Dålig lukt och fläckar på tygsoffan? Ta till dessa enkla knep

av Hanna

29 Juni 2021

Dålig lukt och fläckar på tygsoffan? Ta till dessa enkla knep
Advertisement

Vem älskar inte att koppla av i soffan eller favoritfåtöljen i slutet av dagen eller under helgen? Visst är det ett nöje vi alla njuter av, men när de här möblerna blir illaluktande är de inte så trevliga. Eftersom vi ofta använder soffor och fåtöljer är det normalt att smuts ansamlas på klädseln efter ett tag, särskilt när det finns djur i huset.

Förutom att ta bort smuts måste vi se till att vi också eliminerar dålig lukt, och när det gäller tygmöbler finns det ett mycket enkelt och effektivt botemedel att använda. Och om vi dessutom behöver tvätta bort ett par fläckar, kan vi ta till några andra gör-det-själv-metoder, om vi inte vill vända oss till professionella tjänster.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att ta bort dålig lukt:

Strö bikarbonat över hela området som ska deodoriseras och låt verka i en halvtimme eller så. Efter den tiden, gå över med en borste med mjuka borst (även de för polering av skor är bra) och skrubba hela soffan. Vänta några minuter till och dammsug sedan upp allt med dammsugaren.

Om det är nödvändigt att agera lite noggrannare kan du också lösa en matsked bikarbonat i en liter varmt vatten i en skål, tillsätt ett halvt glas citronsaft (eller vodka eller vinäger) och om du vill ha några droppar eterisk olja efter eget tycke. Fukta en mjuk trasa inuti denna lösning, kläm och klappa soffan på de punkter som ska behandlas och gnugga försiktigt. Dutta sedan med en torr trasa för att ta bort så mycket fukt som möjligt. Om du är osäker, prova den här metoden först i ett dolt hörn för att se om tyget är för känsligt eller inte.

För att få bort fläckar:

Klädseln för soffor och fåtöljer kan vara av många olika typer av tyger, så du bör alltid vara väl informerad om materialet de är tillverkade av och följa tillverkarens anvisningar. Vissa kan rengöras med vatten, andra typer kräver olika lösningsmedel. Men om du inte har instruktioner att konsultera, gör ett test på en liten och väl gömd punkt i soffan. prova att skrubba vatten, vodka eller vinäger, som är vanliga gör-det-själv lösningar vid rengöring, som du kanske vill prova innan du byter till kemiska rengöringsmedel. Och om det är soffor som kan rengöras med vatten, försök rengöra med ånga: om området är litet kan du också prova med ångan från strykjärnet.

  • Marseille-tvål: lös upp en matsked tvål i en liter hett vatten och applicera på fläckarna som ska tas bort genom att gnugga försiktigt med en mjuk trasa. Skölj sedan med hjälp av en annan trasa och torka torrt med en tredje trasa. Du kan också fukta fläcken med vatten, gnugga den fasta tvålen över den och sedan skölja försiktigt genom att badda, så att du undviker att väta klädseln för mycket, vilket gör att det tar längre tid att torka.
  • Vinäger: om tygerna är ljusa och mycket motståndskraftiga kan du skapa en pasta av vinäger och bikarbonat, som appliceras med en mjuk borste på fläcken och lämnas för att agera. Detta tas också bort genom att torka med en våt trasa.

Har du redan provat dessa metoder? 

Advertisement