Smutsiga och mögliga fogar i duschen? Ta reda på hur du tar bort det med minimal ansträngning

av Hanna

24 Juni 2021

Smutsiga och mögliga fogar i duschen? Ta reda på hur du tar bort det med minimal ansträngning
Advertisement

Av alla rum i huset är det i badrummet där mögel lättast bildas och där smutsen irriterar oss mest. En punkt som är särskilt utsatt för ansamling av smuts och framför allt bildandet av mögel är silikonfogarna i duschen, ständigt utsatta för fukt, i en dåligt ventilerad miljö och placerade på ställen där rester av tvål, tvättmedel och annan typ av smuts samlas.

Det är dock möjligt att rengöra dem med enkla lösningar, som är lätta att förbereda hemma, för att alltid hålla ditt badrum i utmärkt skick.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Med bikarbonat och väteperoxid: alltid en utmärkt allierad i städning, speciellt när vi behöver eliminera mögel, är denna kombination också användbar för silikon i duschen. Du behöver bara fylla en sprayflaska med en kopp väteperoxid och två matskedar bikarbonat, och om du vill kan du också lägga till några droppar eterisk olja av tea tree och sedan spraya på silikonet. Låt verka i minst 10 minuter och skrubba sedan med en tandborste. Skölj väl och torka.
  • Citronsaft: Detta, tillsammans med bikarbonat, kan också användas för att rengöra fogar. Häll först bikarbonat på området som ska rengöras och spraya sedan med varmt vatten. Låt sitta i några minuter, fyll en sprayflaska med vatten, saften av en citron och en tesked bikarbonat. Skaka väl och spray på fläcken, skrubba med en svamp eller tandborste, skölj sedan och torka. Som ett alternativ till citronsaft kan du också använda vit vinäger.
  • Citronsyra: Häll 150 gram citronsyra i en en-liters sprayflaska och fyll resten med varmt vatten för att lösa upp den. Du bör sedan använda blandningen och låta den verka i 15 minuter eller mer, innan du sköljer och torkar.
  • Blekmedel: I mer allvarliga fall är blekmedel den bästa lösningen. Ta en gammal borste och häll blekmedlet på fogarna (i det här fallet, precis som i alla andra som anges ovan, måste du alltid komma ihåg att bära gummihandskar), och fördela det sedan med borsten över alla drabbade områden. Låt stå i ett par timmar (eller till och med över natten). Ännu bättre är det om du använder en gammal trasa som du sedan kan kasta, impregnerar den med blekmedel och lämnar den direkt i kontakt med fogarna. Efter nödvändig tid, om nödvändigt, gnugga bort all smuts med en borste eller en gammal tandborste och skölj sedan ordentligt.

Kom ihåg att bära en mask och att ventilera rummet väl medan du tar hand om denna typ av rengöring.

Advertisement