Farväl till getingar: vi avslöjar några naturliga och billiga lösningar som motar bort dem

av Hanna

24 Juni 2021

Farväl till getingar: vi avslöjar några naturliga och billiga lösningar som motar bort dem
Advertisement

Det finns många insekter som vi inte vill behöva schasa bort hemma under sommaren, och bland de mest irriterande men också farliga är getingar. När vi märker att för många av dem flyger omkring i vårt hem är det bra att inspektera de platser i huset där de lättast kunnat skapa ett bo. De älskar faktiskt skyddade platser, varma och torra, från vilka de lätt kan nå utsidan, så du bör alltid kontrollera hålrum, vindar, under takfoten, fågelholkar, skjul eller garage.

Om vi ​​hittar bon bör vi ringa experter för att eliminera dem, men även om det inte finns några är det alltid bra att kunna ta till något botemedel som hjälper oss att mota bort dem från våra hem, och vi kan prova flera naturliga metoder innan vi går vidare till mer aggressiva (och potentiellt skadliga även för oss) som finns tillgängliga på marknaden.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

  • Vitlök: ett av de mest kraftfulla naturliga insektsmedlen (och mindre skadligt för växter, såväl som praktiskt taget ofarligt för oss), och ju färskare vitlöken är desto effektivare blir det. Använd 6 klyftor för 3 liter vatten vid lättare behandling, eller två hela lökar för en halv liter vatten för en mer koncentrerad behandling. I båda fallen är proceduren som ska följas densamma: krossa vitlök och lägg i en stor skål, häll kokande vatten i skålen tills vitlöken är täckt och låt vila över natten. Sila allt genom ett durkslag och använd sedan vätskan till att fylla en sprayflaska. Du kan spraya lösningen på fönsterbrädorna eller runt de yttre ramarna på dörrar och fönster.
    Alternativt kan du också förbereda en gröt genom att finhacka 1 vitlök och 10 kryddnejlikor tillsammans. Tillsätt sedan 1 liter vatten, låt det suga åt sig i 24 timmar, filtrera sedan och förvara vätskan i en sprayflaska i upp till några dagar.
  • Tillsammans med vitlök kan du också använda lök, krossad chili eller kanel, alla är ämnen som inte är omtycka av insekter (inklusive myror).
  • Kaffesump: som med andra insekter är detta enkla och billiga botemedel ganska effektivt, även om nackdelen är att det är tillfälligt. Det är bara nödvändigt att långsamt bränna (som det görs med rökelse) några mycket torra kaffesumpar i fat eller rentav i en burk. Röken som produceras är obehaglig för getingar och myggor, men inte för människor.
  • Eteriska oljor: Det finns flera eteriska oljor som är användbara mot getingar. Den mest effektiva verkar vara pepparmynta, men du kan också använda (blanda ihop dem som du föredrar) kryddnejlika, pelargon och citrongräs. Du kan tillsätta dem i vatten i en sprayflaska, tillsammans med ett par matskedar diskmedel och helt enkelt spraya runt huset. De kommer också att ge en ganska behaglig lukt för oss.

Har du redan provat dessa botemedel mot getingar?

Advertisement