Badrumskakel att avlägsna fett ifrån? Få dem skinande rena med vinäger

av Hanna

22 Juni 2021

Badrumskakel att avlägsna fett ifrån? Få dem skinande rena med vinäger
Advertisement

Genom att använda duschen varje dag, och sedan tvålstänk och vattendroppar som deponeras på kaklet i badrummet, är det oundvikligt att dessa över tid täcks av en patina av oljig smuts och ibland till och med kalkavlagringar. Om vi ​​inte hanterar det snabbt kan de förvandlas till gula, vitaktiga eller mörkare märken, som är riktigt fula, och mögel kan dessutom uppstå.

För att få badrummet att bli som nytt igen måste du ta i med hårdhandskarna och tålmodigt rengöra kaklet, använda ämnen som kan lösa smuts och kalk, och samtidigt desinficera en aning, och en av dessa är vit vinäger.

Advertisement
Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Du behöver:

  1. En kopp vit vinäger (vitvins-, äppelcider-, alkohol-)
  2. En kopp vatten
  3. En sprayflaska
  4. En svamp
  5. En mikrofiberduk
  6. En borste, sopborste eller gammal tandborste, eller rentav en dammvippa för att damma

Hur du går tillväga:

  1. På noggrant torkade väggar, passera först med det verktyg du föredrar för att damma (eventuellt till och med en dammsugare) för att ta bort allt som fäster vid väggarna.
  2. Fyll sprayflaskan med vatten och vinäger
  3. Skaka väl och spraya på kaklet, gnugga direkt med borsten eller tandborsten (med mjuka borst) på de smutsigaste delarna
  4. Skölj väl, ta hjälp av svampen för att få bort all smuts
  5. När du sköljt väl, passera med en mikrofiberduk för att torka, och på så vis undvika att vattendroppar torkar på väggarna.

Glöm inte att öppna fönstren eller ventilationssystemet i badrummet medan du städar och speciellt efteråt för att garantera ett bra utbyte av luft i rummet. Använd alltid handskar under alla procedurer.

Detta är en typ av operation som rekommenderas att göras en gång i månaden. Men om du måste agera på mycket smutsiga fogar eller hörn där fläckarna är äldre och svåra att ta bort, prova ren vinäger, inte utspädd i vatten. För vanlig rengöring, använd istället vatten och Marseille tvål, där du kan lägga till en matsked vinäger varje gång eller rentav bikarbonat.

Användning av vinäger på marmorytor rekommenderas inte.

Advertisement