Mjuk tvätt, vita och färgade kläder utan fläckar: hemligheten är ättika!

av Hanna Birgitta Nilsson

04 Juli 2021

Mjuk tvätt, vita och färgade kläder utan fläckar: hemligheten är ättika!
Advertisement

Av alla ämnen vi kan använda för hushållssysslor är det ättika som kommer till nytta vid flest tillfällen och det är värt att överväga att använda det oftare när man tvättar. Faktum är att ättika eller äppelcidervinäger är ekonomiska och effektiva ämnen. De förorenar mindre än många andra rengöringsmedel (särskilt sköljmedel). Vi både sparar och förorenar mindre med denna metod.

Det hjälper oss att rengöra, desinficera och mjuka upp kläder när de tvättas i tvättmaskinen, läs vidare för att ta reda på hur vi använder det på ett användbart sätt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Det fungerar som ett sköljmedel: när plaggen tas ut från tvättmaskinen och är för "hårda" kan du lägga dem i ett handfat med varmt vatten innehållandes en kopp ättika (du kan också öka mängden ättika om du inte är rädd för att skada tygerna). Låt dem stå i 20 minuter och lufttorka sedan. Det hjälper att lösa upp all samling av basiska medel som sitter fast i tygernas fibrer och gör så att de sträcker sig och känns mjukare vid beröring. Den obehagliga lukten försvinner snabbt, men du kan lägga till några droppar eterisk olja (speciellt om det är linnetyg). Annars är det också okej att hälla 120 ml ättika där du vanligtvis häller  sköljmedlet.
  • Återuppliva färgerna: det sura löser upp de basiska komponenterna som finns i många industriella rengöringsmedel och det betyder att de tar bort det som gör färgerna mindre klara.
  • Vit bomull: när du tvättar 100% vita bomullsplagg är ättika användbart på flera sätt. Du kan koka vatten med en kopp ättika för att sen blötlägga dina kläder alternativt hälla det över dina kläder i ett handfat eller badkar (var försiktig så att du inte bränner dig själv, använd handskar och var varsam). Lämna dem över natten och tvätta dem sedan som vanligt.
  • Ludd: när man tvättar kläder och handdukar tillsammans bildas det ofta ludd, men om man tillsätter ättika där sköljmedlet brukar vara hjälper det att ta itu med detta problem.
  • Att tillsätta vinäger i sköljmedelsfacket är ett utmärkt botemedel mot röklukt och andra mycket intensiva dofter som ibland finns kvar på kläderna efter t.ex. intensiv tvättning.

Värt ett försök, eller hur?

Advertisement