Få dina sneakers att bli vita igen med dessa enkla gör-det-själv metoder

av Hanna

11 Juni 2021

Få dina sneakers att bli vita igen med dessa enkla gör-det-själv metoder
Advertisement

Bara genom att bära dem blir alla skor smutsiga och sneakers är kanske den typ av skor som lider mest, särskilt om de är vita. De övre- och gummidelarna blir lätt svarta, och det kan vara skadligt att för ofta vända sig till att tvätta dem i tvättmaskinen, eftersom det höga temperaturerna tillslut gör så att sulan lossnar från resten av skon.

Så när du vill rengöra dina skor försiktigt utan att behöva lägga dem i tvättmaskinen kan du ta till några effektiva huskurer, med hjälp av ingredienser som vi ofta har hemma eller som i alla fall är lätta och billiga att hitta.

Advertisement
Alessia Sartor/Flickr

Alessia Sartor/Flickr

  • Med bikarbonat och Marseille-tvål: Blanda en matsked bikarbonat med en tesked Marseille-tvål (du kan också lösa upp några flingor i vatten, så länge konsistensen är tillräckligt tjock), så att du skapar en pasta som du kan använda på gummidelarna eller på skons ovansida. Du kan sprida pastan med en mikrofiberduk eller med hjälp av en gammal tandborste och gnugga på de svarta områdena. Lägg sedan skon i blöt i ett handfat med varmt vatten där du också löser upp en sked bikarbonat och lite vinäger. Gnugga skon igen innan du sköljer för att ta bort eventuella kvarvarande fläckar.
  • Du kan också använda Marseille tvål på egen hand: du behöver faktiskt bara fukta en tvålbar och gnugga den på fläckarna, eller ta lite av vätskan som bildas med en gammal tandborste och gnugga den på de områden som ska rengöras. Skölj sedan med varmt vatten. Om nödvändigt, blötlägg sedan skorna i en balja.
  • Tandkräm: välj en tandkräm med vit pasta, utan gel och när du bara snabbt behöver rengöra den vita delen av sulan kan du skrubba den med en gammal tandborste. Om det behövs kan du också lägga till lite bikarbonat för att få en slipande effekt för de mest envisa fläckarna.
  • Citronsaft: pressa en citron i en liten skål och späd den med samma mängd vatten. Även denna lösning kan appliceras på skon med en svamp, en mikrofiberduk eller skrubbas med en gammal tandborste. Du måste dock hålla skorna i blöt i varmt vatten i några timmar eller ännu längre, skölj sedan och låt dem torka.

Har du redan provat dessa metoder?

Advertisement