Snabbt städa alla delar av badrummet? Ta reda på hur du gör det med bikarbonat

av Hanna

09 Juni 2021

Snabbt städa alla delar av badrummet? Ta reda på hur du gör det med bikarbonat
Advertisement

Badrummet är det rum i huset som mest av allt måste hållas rent och desinficeras så mycket som möjligt. Den frekventa användningen främjar faktiskt bildandet av smuts mycket snabbt, men också mögel och damm, som måste tas bort regelbundet för att undvika risker för vår hälsa.

Ibland är det en skrämmande tanke att städa badrummet ordentligt, och städningen skjuts upp alltför länge: kanske kan det hjälpa att ha en effektiv "attack" -strategi för att hantera denna osynlig syssla med rätt beslutsamhet och mer än så kan det hjälpa att veta om att många olika procedurer kan utföras med hjälp av lättillgängliga och billiga ämnen, såsom bikarbonat.

Advertisement
www.trek.today/Flickr

www.trek.today/Flickr

  • Handfat och avlopp: Medan du torkar av kranarna, häll bikarbonat i avloppet, även bara 3 eller 4 matskedar. När det är dags att skölja av allting, får varmt vatten bikarbonatet att rinna ner i avloppet och hjälper till att hålla det fritt från små hinder och dålig lukt. 
  • Mattor: om de inte är i alltför dåligt skick, kan du strö över bikarbonat och sedan passera med dammsugaren. Om det istället är dags att tvätta dem, slå av dem väl och häll en halv kopp bikarbonat i trumman på tvättmaskinen (eller i baljan om du tvättar för hand).
  • Duschdraperi: du kan tvätta det tillsammans med mattorna, med bikarbonat, i tvättmaskinen.
  • Soptunnor: de bör tömmas regelbundet, men även om du gör det kan de ofta avge dålig lukt. I det här fallet kan du, efter att ha rengjort dem med vatten och bikarbonat (60 gram per liter), strö ett lager bikarbonat på botten eller kanske hälla väldigt lite i soporna då och då för att minska dålig lukt.
  • Toaletten: med borax och vinäger kan du helt enkelt använda toalettborsten för att ta bort fläckar och märken och säga adjö till dåliga dofter. Häll bara lite blekmedel i stolen varje kväll för att också ta bort smuts som ligger på botten. Å andra sidan, när du befinner dig i den övre inre kanten, kan en pasta av bikarbonat och vinäger lämnas att verka, eller så kan du använda mjuk kaliumtvål.
  • Lampor: glöm inte att damma lamporna regelbundet med en mikrofiberduk.
  • Fönster och spegel: utrusta dig med en sprayflaska, fyll den med lika delar vatten och vinäger och med en luddfri trasa får du glaset att skina som nytt.
  • Badkar: Du kan göra ett DIY-medel genom att blanda ihop en kopp bikarbonat, en matsked flytande diskmedel, några droppar eterisk olja och sedan tillräckligt med vatten för att skapa önskad konsistens.

Lycka till med städningen!

Advertisement