En växt för varje rum: de bästa tipsen för att välja rätt

av Hanna

08 Juni 2021

En växt för varje rum: de bästa tipsen för att välja rätt
Advertisement

Växter är inte bara en oersättlig kompanjon när det kommer till att inreda våra hem och göra dem mer välkomnande, utan de är också den mest naturliga och felfria metoden för att göra luften vi andas ren.

År 1989 publicerade NASA ett dokument som illustrerade processen och resultaten av Clean Air Study, det vill säga en studie om förmågan hos vissa växter att rena luften i en sluten miljö och eliminera toxiner som är skadliga för kroppen, så som bensen (som vi hittar i alla plastföremål vi använder, i färgämnen, i många rengöringsmedel och bekämpningsmedel), trikloreten (finns i vissa färger, emaljer, lacker, lim och lösningsmedel) och formaldehyd (finns i papperspåsar, i vaxpapper, näsdukar, pappersservetter, spånskivor, plywood, träpaneler och syntetiska tyger). Det betyder att luften i våra hem är full av ämnen som kan orsaka olika typer av sjukdomar.

Att lägga till rätt växter är ett sätt att bekämpa detta, så varför inte välja några att placera i de olika rummen i huset? Några av växterna som listas nedan kan faktiskt placeras i vilket rum som helst, medan andra, på grund av deras storlek och behov av sol och fukt, klarar sig bättre i vissa rum än i andra.

Advertisement

I badrummet

I badrummet

Pinterest

  • Vanlig murgröna: murgröna är bland de mest kända, motståndskraftiga och ofta hatade klätterväxterna, men ändå kan den ta bort alla tre toxiner i stora mängder även efter bara 24 timmar. Denna klättrare kan också ta bort upp till 78% av luftburet mögel på 12 timmar.
  • Silverkalla: Den maximala storleken är cirka 60 cm i höjd och bredd, den motstår ner till + 7 ° och som alla växter i släktet bör den förvaras på en plats där den kan ta emot filtrerat ljus och måttligt med vatten. Om murgrönan är trevlig att hänga från taket (så att den också undviker att vara i vägen) bör denna placeras på någon hylla.
  • Ormbunke: Spjutbräken Boston är särskilt lämplig för att filtrera bort formaldehyd, och av alla ormbunkar som finns på marknaden är det denna som traditionellt är lättast att hitta, eftersom den är ganska motståndskraftig ( den kallas faktiskt ofta för "den rustika ormbunken"). Den är också riktigt dekorativ med blad som faller från en hängande korg.
Advertisement

I sovrummet

I sovrummet

Pinterest

  • Sansevieria: på engelska kallas den "ormväxt", i Italien är den också känt som "svärmorstunga". Under natten omvandlar den koldioxid till syre genom att filtrera toxinerna i luften. Den föredrar ljusa områden i huset men inte direkt solljus och är också lämplig för halvskuggade situationer. Den tycker inte om kyla och plötsliga temperaturförändringar. Den behöver inte mycket vatten, vilket gör denna växt till en stor favorit bland dem som inte har mycket tid att ägna sig åt sina växter.
  • Fredskalla: denna mycket eleganta växt älskar varma miljöer (från +15 grader och uppåt) och föredrar starkt men inte direkt ljus, men anpassar sig också till mindre ljusa områden; Men var försiktig: alla dess delar är giftiga (rekommenderas inte om du har djur eller nyfikna barn) och kontakt med saven kan irritera huden.
  • Krysantemum: detta är mycket vanliga och resistenta blommor, och vetenskapen har visat att de kan eliminera betydande procentandelar av giftiga ämnen (särskilt formaldehyd) från luften. Många sorter, som Morifolium, blommar på hösten: visst är det trevligt att ha blommor i sovrummet även under den säsongen, eller vad säger du?

I vardagsrummet

I vardagsrummet

Pinterest

  • Dracaena: dracaena kallas ofta generellt för Lucky Bamboo, men var uppmärksam eftersom det finns många olika sorter, de som uttryckligen nämns i NASA-dokumenten är fragrans deremensis "Janet Craig", fragrans-gruppen Deremensis "Warneckei", massangeana och marginata. Alla är mycket vackra, når stora dimensioner och tenderar att tycka om ganska varma klimat och diffust men inte direkt ljus. Så om du har ljusa vardagsrum, välj en av dessa för att dekorera rummet.
  • Benjaminfikus: Benjaminfikusen är bland de bästa när det gäller eliminering av föroreningar som släpps ut från möbler och mattor, och är en riktig centralfigur i kontor och väntrum. Det är ett stort vintergrönt träd eller buske, med tunna välvda eller hängande grenar och glansiga elliptiska blad.
  • Ampellilja: det som på engelska kallas "spindelväxt" nämns ofta som ett utmärkt botemedel för dem som lider av dammallergi. NASA-studier har visat att den kan ta bort stora procentandelar formaldehyd, kolmonoxid och kvävedioxid på bara några timmar. Perfekt om du har mindre ledigt utrymme.

I köket

I köket

Pinterest

  • Gullranka: denna vintergröna klätterväxt med luftrötter listas ofta som svår att döda, så länge den är garanterad rätt förhållanden, såsom temperatur (minst 15 °) och ljus (fullt men inte direkt).
  • Aloe Vera: världens mest kända suckulent, ett universalmedel för alla sjukdomar, är så utbredd att dess ursprung är okänt. Av de olika sorterna av aloe är A. Vera den mest användbara för att rena luften.
  • Gerbera: denna växt ser ut som stora färgade prästkragar och är ganska resistent; den skapar ingen oreda och älskar full sol. Det finns många sorter med klara färger som definitivt passar på instagram, de motstår ner till + 5 ° och är idealiska för en pop touch på alla fönsterbrädor.

Det är värt att ta hand om dem, med tanke på vad de gör för oss, tycker du inte?

Advertisement