Hur ofta måste vi byta ut föremålen vi använder varje dag?

av Hanna

01 Juni 2021

Hur ofta måste vi byta ut föremålen vi använder varje dag?
Advertisement

Varje dag använder vi en rad föremål som vi förr eller senare måste slänga, och ibland gör vi det kanske för sent, andra gånger vet vi inte att vi skulle kunna fortsätta att använda dem längre, om vi bara tog hand om dem på rätt sätt.

I allmänhet måste allt som kommer i kontakt med vår kropp tvättas och desinficeras ofta, eller när det kommer till skönhetsprodukter, kan vi bara använda dem inom en viss tidsperiod innan vi bör slänga dem, även om det finns kvar i förpackningen. Det är därför värt att ta reda på när det är dags att göra sig av med olika saker som vi använder varje dag.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Rakhyvlar: rakhyvlar är något mer än engångsföremål. Du kan använda dem högst 3 till 10 gånger, såvida du inte ser att bladet har förlorat sin slipade yta ännu tidigare, vid den tidpunkten måste de kastas bort. 
  • Sminksvampar: om de inte underhålls ordentligt bör de kastas efter 3 månader. Om du använder dem sällan kan du ha kvar dem något längre. För att förlänga livslängden bör de tvättas efter varje användning och torka på ventilerade platser för att inte utveckla mögel. Annars kan de orsaka hudirritation.
  • Kakaosmör: När det innehåller solskyddsfaktor kan det inte användas mer än ett år. I andra fall, om förpackningen förblir intakt och är tätt sluten varje gång, och framför allt inte luktar annorlunda än vanligt, kan du använda det ännu längre. Om du är osäker, titta dock på anvisningarna på förpackningen.
  • Krämprodukter: alla burkar med kräm där vi stoppar ner fingrarna bör användas inom 6 månader, annars kan kontakt med huden och luften orsaka att bakterier som kan vara farliga utvecklas. Om produkten å andra sidan är i tuber eller flaskor med en dispenser, kan du använda dem längre (det är alltid bäst att förvara dem på svala, mörka och ventilerade platser, inte utsatta för direkt solljus).
  • Deodorant: Innan de öppnats kan de förvaras i 1 år, eller till och med 3 (om de inte utsätts för värme), men i allmänhet är det dock bäst att använda dem inom 6-12 månader. 
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Mikrofiberdukar: de är en av våra bästa vänner när det kommer till rengöring, och det räcker att tvätta dem med blekmedel (eller andra lösningar som kan desinficera dem och ta bort all smuts och bakterier) och du kan använda dem riktigt länge: de kan tvättas 500 gånger.
  • Gummihandskar: om de tvättas och torkas efter varje användning kan hanskar i latex hålla i 3 år, de i nitril 5.
  • Skärkniv: det bästa är att byta de vassa knivarna som används i köket för att skala och skiva frukt och grönsaker vartannat år.
  • Silikon- eller gummispatlar: eftersom dessa verktyg genomgår plötsliga temperaturförändringar, slits de över tid, får repor och sprickor och kanske börjar smälta lite eller förlora integriteten. När detta händer, är det bäst att byta ut dem. Annars kan du byta ut dem vartannat år.
  • Diskborste: även dessa bör regelbundet desinficeras noga, men så fort de slits ut, byt ut dem. Generellt sätt är det bäst att göra detta var 6:e månad.
Vegan Feast Catering/Flickr

Vegan Feast Catering/Flickr

  • Badrumsmatta: De är alltid fuktiga och alla bryr sig inte om att få dem ur vägen för att torka när de inte används. Särskilt de med gummibotten blir en grogrund för spridning av bakterier och mögel. Byt dem ofta, tvätta dem och torka dem utomhus eller i solen. Och se iallafall till att byta ut dem vartannat år eller så.
  • Glasögonbågar: plastbågar kan skadas med tiden, med sprickor och repor, skruvar som lossnar. Behandla och fixa dem så ofta som möjligt, kom ihåg att tvätta dem (de är i kontakt med huden hela tiden) och överväga att byta dem kanske vartannat eller vart tredje år.
  • Plåster: de plåster vi sätter på små sår, kan när de fortfarande är oöppnade i förpackningen, förvaras i 5 år. Efter den perioden försvinner dock de antiseptiska egenskaperna.
  • Power bank: de är ofta uträknade för 500 laddningar, så en livsläng på cirka 3 år är att betrakta. Efter det börjar de tappa effektivitet, och om du märker att de börjar svälla bör du omedelbart kasta dem på rätt sätt.
  • Limstift: limstift som används i skolan och till pyssel, när det väl är öppnat, fungerar i ungefär ett par år och tappar sedan sin grundläggande förmåga att limma.

Håll koll på de produkter du har runtom i huset och se till att du använder dem innan det är för sent!

Advertisement